Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Gluteenin välttäminen nelinkertaistunut, keliakiadiagnoosit ennallaan

Gluteenittomien elintarvikkeiden tarjonta ja saatavuus ovat parantuneet viime vuosina, mutta tällaisen erityisruokavalion noudattaminen muille kuin keliakiaa sairastaville on turhaa. Kuva: Kai Aulio.

Gluteenittomien elintarvikkeiden tarjonta ja saatavuus ovat parantuneet viime vuosina, mutta tällaisen erityisruokavalion noudattaminen muille kuin keliakiaa sairastaville on turhaa. Kuva: Kai Aulio.

Keliakiaa sairastavien ihmisten määrä on ollut kasvussa viime vuosikymmeninä, ja tämän autoimmuunisairauden takia yhä useammat kansalaiset joutuvat soveltamaan täysin gluteeni-valkuaisaineesta vapaata ruokavaliota koko elämänsä ajan. Tämän väistämättömän ruokavaliomuutoksen lisäksi gluteenin välttämisestä on tullut yksi ajallemme tyypillisistä ruokamuodeista. Gluteenitonta ruokavaliota on alettu suosia niin kuntoilijoiden kuin muidenkin terveydestään huolta kantavien joukoissa. Monesti tällainen ruokavaliomuutos on tarpeeton – ja monelle ilmeisesti jopa haitallinen, ja ainakin gluteenittomaan dieettiin siirtyminen on huomattavasti tavanomaista kalliimpaa. Yhdysvalloissa gluteenittomaan ruokavalioon siirtyneiden ihmisten määrä on kolminkertaistunut viidessä vuodessa, vaikka keliakiadiagnoosin saaneiden kansalaisten määrässä ei ole tapahtunut muutoksia.

Rutgers New Jersey Medical School -yliopiston tutkijan Hyun-seok Kimin johdolla JAMA Internal Medicine -tiedelehden verkkopainoksessa 6.9.2016 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin liittovaltion terveyshallinnon koordinoiman U.S. National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) aineistojen pohjalta kansalaisten ruokavaliomuutoksia ja niiden yhteyttä lääkärin varmentamiin sairausdiagnooseihin. Kokonaisaineistossa oli yli 22 000 yli 6-vuotiasta amerikkalaista, joilta on tutkittu mahdollinen keliakiataipumus verinäytteiden avulla. samalla näiltä henkilöistä selvitettiin kyselyjen avulla gluteenia sisältävien ruoka-aineiden välttämistä tai käyttöä. Gluteeni on tavallisimmissa viljalajeissa vehnässä, rukiissa ja ohrassa oleva valkuaisaine, jonka vaikutuksesta keliakiaa sairastavien ohutsuolen suolinukka tuhoutuu estäen ravintoaineiden imeytymistä. Keliakiaan ei ole varsinaisia hoitokeinoja, joten sairausdiagnoosin saaneen henkilön on noudatettava elinikistä täysin gluteenitonta ruokavaliota.

Tutkimuksessa selvitettiin gluteenitonta ruokavaliolta noudattavien sekä keliakiadiagnoosin saaneiden amerikkalaisten lukumääriä kahtena ajanjaksona, vuosina 2009–2010 sekä 2013–2014. Ensimmäisen selvityksen aikaan gluteenitonta ruokavaliota noudatti noin 0.5 prosenttia tutkimukseen osallistuneista, kun toisen jakson aikana gluteenittomalla ruokavaliolla oli jo lähes 2 prosenttia osallistujista. Keliakiadiagnoosien määrissä ei havaittu muutosta vertailujaksojen välillä. Gluteenittoman ruokavalion noudattamisesta onkin tullut muotitrendi, jolle ei ole terveydellisiä perusteita, tutkijat toteavat.

Yksi selitys epäsuhtaan gluteenittoman ruokavalion yleistymisen ja keliakiadiagnoosien vakaan määrän välillä voi johtua kansalaisten omaehtoisesta, pelkästään tuntemuksiin perustuvasta gluteenin välttämisestä. Yhdysvalloissa on 1.76 miljoonaa lääkärin vahvistaman keliakiadiagnoosin saanutta kansalaista, ja lisäksi ainakin 2.7 miljoonan amerikkalaisen tiedetään noudattavan gluteenitonta ruokavaliota (JAMA Internal Medicine, 6.9.2016; http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2547202

Mainokset