Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Maailmanennätykset Maailman Ilmatieteen järjestön (WMO) rekisteriin

Vaakasuoraan iskevän salaman kulkemaa matkaa on pystytty mittaamaan vasta aivan uusimmalla teknologialla. Kuva: Anders Øverland/Flikr.

Vaakasuoraan iskevän salaman kulkemaa matkaa on pystytty mittaamaan vasta aivan uusimmalla teknologialla. Kuva: Anders Øverland/Flikr.

Monista luonnon ilmiöistä pidetään kirjaa ja suurimmat, painavimmat, nopeimmat ja muut mitattavissa olevat ilmiöiden äärirajat kiinnostavat niin tutkijoita, kuin maallikkokansalaisiakin. Säätilan vaihteluista löytyy paljon mitattavaa – ja kilpailtavaa. Kuuluisia ovat kaikkien aikojen kuumimmat ja kylmimmät lämpötilat, suurimmat vuorokautiset tai tuntia kohti lasketut sademäärät ja monet muut suureet. Nyt näiden ”kilpailtavien” ilmakehän ilmiöiden joukkoon voidaan lisästä myös salamaniskut, joiden fysikaalisia ominaisuuksia ei ole juurikana pystytty tarkasti mittamaan perinteisin menetelmin. Uusimmin teknologian keinoin salaman ominaisuudet voidaan kuitenkin vangita hämmästyttävällä tarkkuudella. Ilmakehän ilmiöistä kirjaa pitävä korkein auktoriteetti, YK:n järjestöihin kuuluva Maailman Ilmatieteen järjestö (World Meteorological Organization; WMO) on 16.9.2016 julkistanut salamaniskuille matkaa ja kestoaikaa kuvaavat kaikkien aikojen maksimitulokset.

Maailman Ilmatieteen järjestön 16.9.2016 vahvistamat salamaniskun maailmanennätykset. Kuva: WMO.

Maailman Ilmatieteen järjestön 16.9.2016 vahvistamat salamaniskun maailmanennätykset. Kuva: WMO.

Tunnetun historiamme pitkämatkaisin salamanisku todettiin Yhdysvalloissa, Oklahoman osavaltiossa 20.6.2007. Vaakasuoraan edenneen yhtenäisen salamaniskun pituusuudeksi mitattiin 321 kilometriä (199.5 mailia). Ajallisesti pitkäkestoisin tunnettu salamanisku todettiin puolestaan eteläisessä Ranskassa, Provence-Alpes-Côte d’Azurissa 30.8.2012, jolloin salaman kestoajaksi mitattiin tarkalleen 7.74 sekuntia. Ennätystulosten arvioinnista ja vahvistamisesta vastasi WMO:n kansainvälinen komitea, johon kuului asiantuntijoita seitsemästä eri valtiosta ja kaikista kuudesta maanosasta (World Meteorological Organization; WMO, 16.9.2016; http://public.wmo.int/en/media/press-release/wmo-rules-longest-distance-and-longest-duration-lightning-flashes

WMO tarkastamat ja vahvistamat koko maapallon käsittävät sää- ja ilmastoilmiöiden ääri-ilimiöiden ”maailmanennätykset” on kirjattu perusteluineen sekä aika- ja paikkatietoineen WMO:n ylläpitämässä World Weather & Climate Extremes Archive -tiedostossa (WMO; https://wmo.asu.edu/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Tiesitkö? Mikä salama oikein on, ja kuinka kaukana se iski? Tiedebasaari 7.8.2011; https://tiedebasaari.com/2011/08/07

Maailman vakaimmassa ukkosmyrskyssä salamoi joka yö 10 tuntia. Tiedebasaari 13.8.2014; https://tiedebasaari.com/2014/08/13

Salamaniskut surmasivat 64 ihmistä Bangladeshissä parin päivän ukkosmyrskyssä. Tiedebasaari 15.5.2016: https://tiedebasaari.com/2016/05/15

Mainokset