Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Ainakin eläinkokeissa runsaasti kuitua sisältävän ruoan nauttiminen vähensi tai jopa poisti pähkinän aiheuttamat. Kuva: kai Aulio.

Ainakin eläinkokeissa runsaasti kuitua sisältävän ruoan nauttiminen vähensi tai jopa poisti pähkinän aiheuttamat ongelmat. Kuva: Kai Aulio.

Monista ruoka-aineallergioista yliherkkyys maapähkinälle on yksi vakavimmista, sillä pähkinöiden nauttimisesta johtuva anafylaktinen shokki voi johtaa jopa kuolemaan. Pähkinäallergialle ei tunneta tehokkaita hoito- tai estokeinoja ‒ täydellistä pähkinöiden ja niistä valmistettujen tuotteiden välttämistä lukuun ottamatta. Uusi australialainen tutkimus antaa kuitenkin toivoa siitä, että pähkinöiden syöminen voisi olla turvallista tai mahdollista myös allergikoille. Eläinkokeissa runsaasti kuitua sisältävän ruokavalion noudattajien todettiin voivan nauttia myös pähkinää ‒ aikaisemmin vahvistetusta allergiataipumuksesta huolimatta.

Melbournessa toimivan Monash-yliopiston tutkijan Jian Tanin johdolla Cell Reports -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa koe-eläimet eivät saaneet anafylaktista shokkia tai muita vakavia oireita pähkinöitä syötyään, jos eläinten ruokavalio oli ollut runsaasti kuitua sisältävä. Kuitupitoisen ruoan myönteisen vaikutuksen mekanismiksi australialaistutkijat päättelevät ruoansulatuskanavassa hajoavan kuidun vapauttamia lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka sitoutuvat immuunisoluihin. Tämä prosessi näyttää estävän immuunisoluja tunnistamasta pähkinän allergeeneja vieraiksi kohteiksi, siten estäen allergisten reaktioiden puhkeamista.

Aikaisemmissa eläinkokeissa on todettu runsaskuituisen ruokavalion lisäävän hiirten ruoansulatuskanavassa sellaisten bakteerien määrää, jotka tuottavat aineenvaihdunnan tuloksena lyhytketjuisia rasvahappoja.

Melbournelaistutkijoiden kokeissa kuitu‒vastaan‒pähkinäallergia -teoriaa testattiin hiirillä, joilta puuttuvat lyhytketjuisia rasvahappoja sitovat reseptorit. Tällaisilla koe-eläimillä runsaskuituinen ruokavalio ei estänyt tai vähentänyt pähkinäallergian puhkeamista (Cell Reports 15(12), 21.6.2016http://www.cell.com/cell-reports/abstract/S2211-1247(16)30630-1

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kolmasosa ruoka-allergiasta kärsivistä lapsista joutuu kiusatuksi allergiansa takia. Tiedebasaari 27.12.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/12/27

Lasten kananmuna-allergiaa voidaan parantaa siedätyshoidolla. Tiedebasaari 1.10.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/10/01

 

 

 

 

 

 

Mainokset