Avainsanat

, , , , , , , , ,

400 miljoonaa aikaisemmin tuntematonta tähteä

Linnunrata on ilmeisesti suurempi kuin olemme olettaneet, ja ainakin galaksissamme on satoja miljoonia tähtiä enemmän kuin aikaisemmat havainnot ovat osoittaneet. Kuva: ESA, European Space Agency.

Linnunrata on ilmeisesti suurempi kuin olemme olettaneet, ja ainakin galaksissamme on satoja miljoonia tähtiä enemmän kuin aikaisemmat havainnot ovat osoittaneet. Kuva: ESA, European Space Agency.

Oman galaksimme Linnunradan muotoa, kokoa ja tähtien lukumäärää sekä liikkeitä tutkitaan jatkuvasti sekä Maan pinnalta että avaruudessa kiertävistä satelliiteista ja avaruusasemilta. Euroopan avaruusjärjestön ESA:n (European Space Agency) uusimmassa, 14.9.2016 julkaistussa Linnunrataa kuvaavassa, aikaisempia merkittävästi laajemmassa ja tarkemmassa kartoituksessa on mukana yli 1.1 miljardia tähteä.

Kartoitustyö on tulosta ESA:n Gaia-satelliitin välittämistä tiedoista, joiden varsinainen tarkoitus on tuottaa Linnunradasta yksityiskohtainen, kolmiulotteinen kuva. Gaia-satelliitti mittaa yksittäisten tähtien valovoimaa, liikesuuntia, liikenopeuksia sekä tähtien etäisyyksiä toisiinsa. Tähtien välisten suhteiden avulla selvitetään paitsi oman galaksimme sekä Linnunradan läheisyydessä olevien taivaankappaleiden suhteita, ja niiden avulla voidaan selvittää galaksien syntymekanismeja.

Uusimman Linnunrata-kartan 1.1 miljardista tähdestä peräti noin 400 miljoonaa havaittiin ensimmäistä kertaa. Havaintojen perusteella Linnunrata näyttää olevan kooltaan aikaisempaa tietoa ja oletuksia suurempi. Gaia-satelliitti aloitti avaruuden kartoitustyönsä heinäkuussa 2014, ja nyt julkaistun kartan aineisto on koottu satelliitin ensimmäisten 14 kuukauden työn tuloksista. Alun perin Gaian laskettiin olevan toimintakunnossa kuusi vuotta, mutta ESA-tutkijat arvioivat laitteiden saattavan työskennellä jopa kymmenen vuotta.

Ennätyksellisen, nyt julkaistun ja tulossa olevan 3D-kartan lisäksi Gaian lähitulevaisuuden työurakasta odotetaan saatavan tietoja vielä kymmenistä tuhansista vielä tuntemattomista tähdistä, tähtiryhmistä, asteroideista sekä planeetoista, ja Linnunradan ulkopuolelta Gaian oletetaan lähettävän tietoja jopa miljoonasta kaukaisesta galaksista. Tieteelliset tulokset ja Linnunrata-kartta julkaistiin Astronomy & Astrophysics -tiedelehdessä (ESA, European Space Agency, 14.9.2016; http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Gaia/Gaia_s_billion-star_map_hints_at_treasures_to_come

Mainokset