Avainsanat

, , , , , , , , ,

Satavuotiaalla konnaherralla on 800-jälkeläistä

Satavuotiaan Diegon jälkeläiset muodostavat 40 prosenttia kaikista oman lajinsa elossa olevista yksilöistä. Kuva: YouTube, via TreeHugger.

Satavuotiaan Diegon jälkeläiset muodostavat 40 prosenttia kaikista oman lajinsa elossa olevista yksilöistä. Kuva: YouTube, via TreeHugger.

Päiväntasaajan tuntumassa Tyynellämerellä sijaitsevilla, luonnon monimuotoisuudestaan kuuluisilla Galapagos-saarilla elää todellinen superuros. Jättiläiskilpikonniin lukeutuva, Chelonoidis hoodensis- alalajin Diego-niminen uros lienee iältään noin satavuotias, mutta mitään vanhuuden tai seniiliyden merkkejä konnalla ei ole. Koko matelijalaji saa kiittää Diegoa olemassaolostaan ja tulevaisuudestaan, sillä laji oli hyvin lähellä sukuputtoon kuolemista  puoli vuosisataa sitten. Mutta nyt vain yhden uroskonnan jälkeläiset takaavat lajille ainakin määrällisesti turvallisen tulevaisuuden.

Ecuadorille kuuluvien Galapagos-saarten Española -saarella asustavia kilpikonnia oli vuonna 1970-luvun puolivälissä jäljellä vain 14 yksilöä – kaksi naarasta ja 12 urosta, eikä luontaisesta kannan lisääntymisestä näyttänyt olevan toiveita. Lajin pelastukseksi sittemmin osoittautuneen Diegon elämäntarinan alkuvaiheet ovat suurelta osin tuntemattomia. Tutkimusmatkailijat tapasivat uroksen Españolalla 1900-luvun alussa, ja suurikokoinen kilpikonna vietiin Yhdysvaltoihin näytille eläintarhaan. Kun 1970-luun puolivälin tilanteeseen havahduttiin, Diego palautettiin San Diegon eläintarhasta Kaliforniasta synnyinsaarelleen, ja tämä muutti tilanteen ja lajin näkymät kertaheitolla.

Diegolla ei ole tarvetta mihinkään deittipalvelujen käyttöön, sillä uros elää suljetussa aitauksessa yhdessä kuuden naaraan kanssa. Ja sadasta ikävuodestaan huolimatta (tai ehkä juuri siksi, kukapa konnista tietää) Diego on hyväkuntoinen ja viriili uros, jolla on geneettisten analyysien mukaan jo noin 800 jälkeläistä. Pitkälti Diegon viriiliyden ansiosta laji ei ole enää uhanalainen, ja Galapagoksella elää noin kaksituhatta Chelonoidis hoodensis -lajin kilpikonnaa, joista noin 40 prosenttia ovat Diegon jälkeläisiä (The Washington Post, 19.9.2016; https://www.washingtonpost.com/news/animalia/wp/2016/09/19/with-800-offspring-very-sexually-active-tortoise-saves-species-from-extinction/

Mainokset