Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rokoteannoksen hinta kreikkalaisille avustuskohteille 2.7 euroa, aikaisemmin apteekeista hankittuna 58 euroa

Lääkärit ilman rajoja -järjestön vapaaehtoiset ovat rokottaneet tuhansia pakolaislapsia tartuntatauteja vastaan kreikkalaisilla leireillä. Kuva: Médecins sans Frontières, Rocco Rorandelli/ TerraProject.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön vapaaehtoiset ovat rokottaneet tuhansia pakolaislapsia tartuntatauteja vastaan kreikkalaisilla leireillä. Kuva: Médecins sans Frontières, Rocco Rorandelli/ TerraProject.

Kansainvälinen, Lontoossa pääkonttoriaan pitävä terveydenhoitoalan monialayritys ja monien alkuperäislääkkeiden valmistaja GSK (GlaxoSmithKline) on pudottanut pneumokokki-bakteeritauteja vastaan annettavan rokotteen hinnan pohjalukemiin annoksissa, jotka annetaan pakolaislapsille. Lääkevalmistajan humanitaarista päätöstä oli edeltänyt puolueettoman Lääkärit ilman rajoja -järjestön (Médecins sans Frontières) valitus, että GSK:n pneumokokkirokotteen hinta on kohtuuttoman korkea. Pneumokokki on Streptococcus pneumoniae -bakteeri, jonka aiheuttamiin tartuntatauteihin kuuluvat keuhkokuume, aivokalvontulehdus, korva- ja poskiontelon tulehdukset sekä vakava yleisinfektio (bakteremia).

GSK ilmoitti 19.9.2016 myyvänsä Synflorix-kauppanimellä tunnettavaa pneumokokkirokotetta järjestäytyneille ja tunnustetuille avustusjärjestöille, jotka tarjoavat rokotuksia pakolaisille. Merkittävästi alennetun rokoteannoksen hinta on 3.05 dollaria (noin 2.73 euroa). Alennus normaalihinnoista on todella huomattava, sillä esimerkiksi Suomessa omakustannuksena apteekista hankittavan Synflorix-annoksen hinta on noin 90 euroa ja lääkärikeskuksessa hoitajan antamana parikymppiä korkeampikin. Pakolaislasten rokotuksille osoitettua tukea hakenut Lääkärit ilman rajoja -järjestö totesi, että aikaisemmin järjestö joutui ostamaan rokotteet tuhansille Syyriasta, Irakista ja Afganistanista tulleille pakolaislapsille paikallisista kreikkalaisista apteekeista 65 dollarin (noin 58 euron) annoshintaan.

GSK on jo aikaisemmin myynyt rokotetta ja eri lääkevalmisteita alennettuun hintaan köyhimmille kehittyville maille (Ekathimerini.com, 19.9.2016; http://www.ekathimerini.com/212138/article/ekathimerini/news/gsk-cuts-vaccine-price-for-refugees-bowing-to-pressure

Synflorix-pneumokokkirokotus kuuluu Suomessa syyskuusta 2010 lähtien kansalliseen, lapsille annettavaan rokotusohjelmaan.

Mainokset