Avainsanat

, , , , , , ,

Parhaatkaan kypärät ja suojukset eivät täysin estä päävammoja amerikkalaisen jalkapallon erittäin fyysisissä kontakteissa. Kuva: s3.amazonaws.com.

Parhaatkaan kypärät ja suojukset eivät täysin estä päävammoja amerikkalaisen jalkapallon erittäin fyysisissä kontakteissa. Kuva: s3.amazonaws.com.

Amerikkalaisessa jalkapallossa – jolla on hyvin vähän yhteistä meikäläisillä kentillä pelattavan jalkapallon kanssa – pelaajat ovat pääsääntöisesti suurikokoisia ja voimakkaita – ja myös vahvasti suojattuja kolhuja vastaan. Mutta pelin nopeus ja fyysinen kovuus aiheuttavat paljon kolhuja, joista suorissa kontakteissa sattuvat päävammat ovat vakavimpia.  Törmäyksissä tulleita päävammoja, vakavia aivovaurioita myöten – ovat johtaneet oikeustoimiinkin, ja ammattilaisliigaa on syytetty pelaajien terveydenhuollon laiminlyönneistä. Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga NFL (National Football League) on ottanut syytökset ja lääketieteelliset näytöt päävammojen yleisyydestä ja vakavuudesta tosissaan. Liigan komissaari Roger Goodell ilmoitti 14.9.2016 NFL:n panostavan 100 miljoonaa dollaria pelaajien päävammojen ehkäisyä edistäviin hankkeisiin. Satsauksesta 60 miljoonaa dollaria käytetään pelaajien käyttämien kypärien kehitystyöhön ja 40 miljoonan dollarin avustuksilla kohennetaan päävammojen havainnointiin, seurantaan ja parantamiseen kohdistuvia lääketieteellisiä toimia.

NFL:n herääminen pelaajien päävammojen tunnustaminen on tapahtunut osin pakon edessä, kun jopa Yhdysvaltain kongressia myöten liigaa on vaadittu kohentamaan turvallisuuskulttuuriaan. Uudet ilmoitukset pelaajien turvallisuuteen panostuksista eivät ole uutta NFL:n kulttuurissa, Goodellin mukaan liiga on jo aikaisemmin tukenut turvallisuustyötä sadalla miljoonalla dollarilla. Suurista summista huolimatta rahoja ei ole välttämättä käytetty parhaalla mahdollisella tavalla. Vuonna 2012 NFL myönsi liittovaltion terveydenhallinnolle (National Institutes of Health) 30 miljoonaa dollaria tutkimustyöhön sen jälkeen, kun kongressissa käsitelty raportti oli syyttänyt liigaa pelaajien turvallisuuden laiminlyönneistä.

Ammattilaisliigan kovuus ja pelaajien vammat ovat olleet paljon julkisuudessa, ja NFL:n on ollut sekä omien intressiensä että ulkoisen paineen takia pakko sopeuttaa pelityylejä ja sääntöjä fyysistä kovuutta rajoittavaksi. Goodellin mukaan NFL:n sääntöihin on tehty vuoden 2002 jälkeen yhteensä 42 muutosta, joiden tarkoituksena on nimenomaan pelaajien loukkaantumisvaaran vähentäminen (NFL, Play Smart Play Safe, 14.9.2016; https://www.playsmartplaysafe.com/commitment-letter/

 

Mainokset