Avainsanat

, , , , , , , ,

Vesivoimalla on suuri osuus Brasilian energiantuotannossa jo nyt, ja tulevaisuudessa saasteettomia uusiutuvia tuotantomuotoja lisätään, lupaa maan hallitus. Itaipun voimalaitos Brasilian ja Paraguayn rajalla. Kuva: rasheedworld.com.

Vesivoimalla on suuri osuus Brasilian energiantuotannossa jo nyt, ja tulevaisuudessa saasteettomia uusiutuvia tuotantomuotoja lisätään, lupaa maan hallitus. Itaipun voimalaitos Brasilian ja Paraguayn rajalla. Kuva: rasheedworld.com.

Yksi tärkeistä askelista kohti maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen jarruttamista saatiin 13.9.2016, kun Brasilian hallitus ilmoitti ratifioineensa Pariisissa joulukuussa 2015 allekirjoitetun, 197 maan yhteisesti hyväksymän ilmastosopimuksen. Brasilian osuus koko ihmiskunnan yhteisistä ilmastoa lämmittävistä hiilidioksidin, metaanin, typpioksiduulin ja muiden niin kutsuttujen kasvihuonekaasujen päästöistä on 2.5 prosenttia, mutta maailman laajimpien sademetsien hallitsijana maalla on keskeinen osuus planeettamme hyvinvointiin. Sademetsien biomassalla ja puuston kasvulla on törkeä osuus ilmakehän hiilidioksidin sitojana, ja viime vuosikymmeninä hallitsemattomasti jatkuneet metsänhakkuut ovat heikentäneet metsien puskuriominaisuutta ilmaston vakauttajana. Sopimuksen ratifioinnin myötä Brasilia lupautuu myös tehostamaan metsävarojen suojelua sekä uudelleenmetsittämään aikanaan tuhottuja alueita. Energiantuotannossa Brasilia lupaa tehostaa vesivoiman sekä tuuli- ja aurinkoenergian käyttöä.

Pariisin sopimuksen ratifioinnista ilmoittanut, vast’ikään presidentin tehtävän vastaanottanut Michel Temer lupasi Brasilian täyttävän aikaisemmin antamansa sitoumukset ja parantavansa sademetsien suojelua. Brasilia on jo luvannut vähentää kasvihuonekaasujen päästöjään 37 prosentilla vuoden 2005 tilanteeseen verrattuna vuoteen 2015 mennessä, ja lisäksi Latinalaisen Amerikan suurin valtio ”tekee kaikkensa saadakseen päästöleikkaukset nousemaan 43 prosenttiin”.

Ilmastosopimus astuu voimaan, kun 55 valtiota – joiden yhteinen osuus kaikista ihmisen aiheuttamasta kasvihuonekaasujen päästöistä on vähintään 55 prosenttia – on virallisesti ratifioinut asiakirjan. Hieman ennen Brasiliaa Pariisin sopimuksen ratifioivat Yhdysvallat ja Kiina, joiden yhteinen osuus kokonaispäästöistä on noin 38 prosenttia. Ennen näitä suurvaltoja reilut parikymmentä pikkuvaltiota – lähinnä valtamerten saarivaltioita – oli ratifioinut sopimuksen. Brasilian mukaantulon jälkeen sopimuksen ratifioineiden maiden yhteinen päästöosuus on noussut jo hieman yli 40 prosenttiin (Uutistoimisto AP, 12.9.2016; http://hosted.ap.org/dynamic/stories/L/LT_BRAZIL_CLIMATE_CHANGE?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2016-09-12-15-01-08

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiina ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen. Tiedebasaari 3.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/03

Yhdysvallat seurasi Kiinaa ja ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen. Tiedebasaari 3.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/03

Mainokset