Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Changchun kasvi- ja eläinpuistossa on kahdeksan siperiantiikeriä, joiden vapaata kuljeskelua maastossa on rajoitettu kohtalokkaan välikohtauksen takia. Kuva: China News Service.

Changchun kasvi- ja eläinpuistossa on kahdeksan siperiantiikeriä, joiden vapaata kuljeskelua maastossa on rajoitettu kohtalokkaan välikohtauksen takia. Kuva: China News Service.

Salametsästäjät ovat vakava uhka monelle harvinaiselle, ravintoverkon huipulla vailla luontaisia vihollisia elävälle eläinlajille, mutta tappajia löytyy joskus lähempääkin kuin ihmissuvusta. Kiinan koillisosassa, Jilinin maakunnassa sijaitsevassa Changchun kasvi- ja eläinlajien suojeluun perustetussa puistossa harvinainen, uhanalaiseksi julistettu siperiantiikeri eli amurintiikeri (Panthera tigris altaica) kohtasi matkansa pään omien lajitoveriensa, ilmeisetsi jopa omien perheenjäsentensä raatelun seurauksena.

Kaksivuotias tiikerinaaras oli matkannut normaalin reviirialueensa ulkopuolelle, jossa toiset siperiantiikerit kävivät nuoren pedon kimppuun. Syytä hyökkäykseen ei tiedetä, sillä pahoinpitely tapahtui alueella, jolla ei ole muualla puistossa yleisiä valvontakameroita.

Yksi tappajista on menehtyneen naaraan emo, jonka kanssa kamppaillessa nuori tiikeri on ilmeisesti vuotanut verta. Veri on puolestaan laukaissut muiden siperiantiikerien hyökkäyshajun/vaiston. Lajinsisäinen, kohtalokas tappelu havaittiin pian, ja hyökkääjätiikerit karkotettiin äänekkäillä ilotulitteilla. Uhrin raato on kuljetettu myöhempiin tutkimuksiin poikkeuksellisen kamppailun syyn selvittämiseksi.

Puistossa on yhä kahdeksan siperiantiikeriä, joista vain yksi saa vapaasti kuljeskella tietyissä erityisalueen osissa muiden ollessa suljettuina häkkeihin (China.org.cn, 9.9.2016; http://www.china.org.cn/china/2016-09/09/content_39266279.htm

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiinalaisella erityisalueella syntyi yli 50 siperiantiikeriä vuonna 2016. Tiedebasaari.12.8.2016; https://tiedebasaari.com/2016/08/12

Mainokset