Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kiistelty Naled -torjunta-aine on kielletty EU-maissa

Zikaviruksen nopea yleistyminen Floridassa sai viranomaiset myöntymään laajamittaisiin organofosfaatti-torjunta-aineiden lentolevityksiin Miami Beachin alueella. Kuva: ABC News (Joe Raedle, Getty Images).

Zikaviruksen nopea yleistyminen Floridassa sai viranomaiset myöntymään laajamittaisiin organofosfaatti-torjunta-aineiden lentolevityksiin Miami Beachin alueella. Kuva: ABC News (Joe Raedle, Getty Images).

Pelätty zikavirus on kotiutunut Yhdysvaltain eteläisimmän osavaltioon, ja vaarallista kuumetautia levittävien paikallisten moskiittojen on osoitettu kantavan virusta. Ensimmäiset floridalaistapaukset todettiin vuoden 2016 tammikuussa henkilöillä, jotka olivat matkustaneet Etelä-Amerikassa, jossa zikavirus on nopeasti yleistynyt ja jo laajalle levinnyt. paikallisten tartuntojen ilmaantuminen on saanut liittovaltion terveysviranomaiset hyväksymään kiistellyn, aikuisia moskiittoja tappavan torjunta-aineen laajamittaiset lentolevitykset Floridassa. Ensimmäiset taajamienkin yllä tapahtuneet lentolevitykset toteutettiin Miamin suurkaupungin alueella Wynwoodissa 8.9.2016. Luvan lentokoneesta suoritettaviin laajojen alueiden lentomyrkytyksiin antoi Yhdysvaltain tartuntatautivirasto (Centers for Disease Control and Prevention; CDC). Lentolevityksissä käytetään organofosfaattien ryhmään kuuluvaa Naled-hyönteismyrkkyä.

Naled on erittäin kiistelty torunta-aine, jonka käyttö kiellettiin muun muassa EU-maissa vuonna 2012. Yhdysvaltoihin kuuluvalla Puerto Ricon itsehallintoalueella kuvernööri kielsi Naled-myrkytykset väestön painostuksen takia, vaikka saarella on varmistettu hyvin paljon zikatartuntoja. Yhdysvalloissa Naled-myrkytysten on tulkittu aiheuttaneen Etelä-Carolinan osavaltiossa havaitut tuhansien mehiläisten joukkokuolemat.

Viranomaisten mukaan Miamin alueella Naled-lentolevityksissä käytetään vain vähäisiä määriä organofosfaattia. CDC ja paikallisviranomaiset vakuuttavat lentokoneesta levitettävän myrkyn muodostavan pieniä pisaroita, jotka jäävät tarkasti levityspaikalle. Organofosfaatin tehoainetta sanotaan levitettävän vain ”noin kaksi teelusikallista jalkapallokentän kokoista aluetta kohti”. Mehiläiskuolemat ja yleinen varautuva suhtautuminen myrkytyksiin ovat nostattaneet Miamin alueella odotettuja ja ymmärrettäviä vastalauseita.

Floridassa on syyskuun alkuun 2016 mennessä tavattu yli 600 zikavirusta kantavaa henkilöä, joista ainakin 56 on saanut tartunnan Floridassa paikallisilta moskiitoilta. Virustartunta on vaarallisin raskaana oleville naisille, sillä sikiökaudella saatu virus voi aiheuttaa syntyvälle lapselle keskushermostovaurioita ja epämuodostumia. Floridassa on varmistettu ainakin 84 raskaana olevan naisen saaneen zikatartunnan.  Riskeistä huolimatta zikatilanne on katsottu niin vakavaksi, että Naledin lentolevityksiä jatketaan. CDC:n ja liittovaltion ympäristöviraston (US Environmental Protection Agency; EPA) mukaan ”tarkoin suunnitellusta ja toteutetusta lentolevityksestä ei pitäisi olla haittaa ihmisille tai kotieläimille” (ABC News, 8.9.2016; http://abcnews.go.com/Health/zika-miami-pesticide-protested/story?id=41944291

Mainokset