Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Aurinkosähkö, led-valaistus, katoille lämminvesivaraajia

Marokossa on noin 15 000 moskeijaa, joten 600 pyhäkön uudistamien energiatehokkaiksi on vain alku − mutta positiivinen ja näyttävä alku − kohti kestävän talouden yhteiskuntaa. Kuvassa as-Sounan moskeija pääkaupunki Rabatissa. Kuva: dailysabah.com.

Marokossa on noin 15 000 moskeijaa, joten 600 pyhäkön uudistamien energiatehokkaiksi on vain alku − mutta positiivinen ja näyttävä alku − kohti kestävän talouden yhteiskuntaa. Kuvassa as-Sounan moskeija pääkaupunki Rabatissa. Kuva: dailysabah.com.

Muslimimaailman perimmäisiin arvoihin kuuluu maapallon ja kaiken elollisen suojelu ja hyvinvoinnin ylläpitäminen. Tämä ylevä tavoite on kuitenkin valitettavasti unohtunut oman aikamme ja edellisiltä sukupolvilta, mutta pohjoisafrikkalaisessa Marokossa ollaan ottamassa uusia askelia kestävään tulevaisuuteen. Islamin harjoittajille keskeisen tärkeät moskeijat uudistetaan varustamalla pyhäkköjä muun muassa aurinkopaneeleilla.

Marokon Islamin asioiden ministeriön sekä Saksan hallituksen teknisen ja taloudellisen tuen turvin 600 moskeijan energiatalous saatetaan moderniksi. Aurinkopaneeleihin perustuva ekologinen sähköntuotanto sekä valaistuksessa käyttöön otettavat, vähän kuluttavat led-valaisimet sekä vedenkulutuksessa katoille asennettavat passiiviset lämminvesivaraajat täyttävät tiukimmatkin ilmastotavoitteet ja kestävän kehityksen edistysvaatimukset.

Syyskuussa 2016 julkistettu ohjelma uudistaa 600 marokkolaista moskeijaa vuoteen 219 mennessä. Islamin arvoja kunnioittavan hankkeen käynnisti jo vuoden 2015 puolella Marokon ympäristöministeri Hakima el-Haité. Moskeijauudistus on näkyvä osa Marokon kulttuuria, ja sen uskotaan vauhdittavan myös muuta rakennustoimintaa ja yhteiskunnan kehitystä kohti kestävää kehitystä. Ensimmäiset 100 moskeijaa saavat aurinkopaneelit ja energiauudistuksen vielä vuoden 2016 kuluessa. Urakkaa islamin pyhäköillä on suunnannäyttäjän roolissaan, sillä Marokossa on kaikkiaan noin 15 000 moskeijaa.

Marokko isännöi YK:n ilmastosopimusprosessiin kuuluvaa COP22 -kokousta Marrekechissa marraskuussa 2016 (Morocco World News, 5.9.2016; http://www.moroccoworldnews.com/2016/09/196033/morocco-to-give-600-mosques-green-makeover/

Mainokset