Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Triklosaani, triklokarbaani sekä 17 muuta mikrobeja tappavaa yhdistettä poistuvat kuluttajavalmisteista

Tavallinen saippua ja vesi pesevät yhtä puhtaaksi − mutta turvallisemmin − kuin antibakteeriset saippuat. Kuva: Kai Aulio.

Tavallinen saippua ja vesi pesevät yhtä puhtaaksi − mutta turvallisemmin − kuin antibakteeriset saippuat. Kuva: Kai Aulio.

Bakteereja tuhoavat, niin kutsutut antibakteeriset saippuat ja pesuaineet ovat vallanneet niin kotien kuin laitosten ja yleisten tilojen pesuhuoneita – ja samalla mikrobeja tuhoavien valmisteiden käyttö on tuonut esiin vakavia ongelmia. Ja valitettavasti ongelmien vastapainoksi antibakteeristen saippuoiden ja pesuaineiden käytöstä ei näytä olevan juuri mitään hyötyä kenellekään muulle kuin bakteereille. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymisen sekä ympäristöön jätevesien mukana kulkeutuneiden kemikaalien aiheuttamien hormonaalisten ja muiden biologisten haittojen takia Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration; FDA) kielsi 2.9. 2016 antamallaan päätöksellä yleisimpien antibakteeristen yhdisteiden triklosaanin ja triklokarbaanin sekä 17 muun antimikrobisesti toimivan kemikaalin käytön saippuoissa ja muissa yleiseen kuluttajakäyttöön tarkoitetuissa pesuaineissa. Sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja muissa vastaavissa paikoissa näitä tehoaineita sisältävien valmisteiden käyttö saa jatkua.

Jo vuosia asiantuntijapiireissä ja myös julkisuudessa esillä olleessa kiistelyssä etenkin hyvin yleisesti käytettävän triklosaanin mahdollisista ja epäillyistä ympäristö- ja terveyshaitoista on vaadittu tieteellistä näyttöä väitteiden tueksi. Varman näytön puuttuessa viranomaiset eivät ole triklosaanin käyttöön puuttuneet, mutta nyt FDA esittää päätöslausunnossaan, etteivät antibakteeristen valmisteiden tuottajat ole pystyneet – vaatimuksesta huolimatta – osoittamaan pitkäaikaisen kemikaalien käytön vaarattomuutta niin ihmiselle kuin ympäristölle. Viranomaisen mukaan näyttöä ei ole siitäkään, että mikrobeja tuhoavia kemikaaleja sisältävät saippuat ja pesuaineet puhdistaisivat ja estäisivät haitallisten mikrobien leviämistä paremmin kuin pesu tavallisilla pesuaineilla ja vedellä.

Structure of two antibacterial compounds. Photo credit Chemical and Engineering News, 2.9.2016.Triklosaanin ja vastaavien, erikseen nimettyjen antimikrobisten kemikaalien käyttökielto astuu voimaan 6.9.2017, mutta monet puhdistusaineiden valmistajat ovat jo ennakoivasti lopettaneet triklosaanin ja muiden kiellettävien yhdisteiden käytön. Mikrobeja tuhoavista saippuoista ja puhdistusaineista ei kuitenkaan olla valmiita luopumaan, ja kiellettyjen yhdisteiden tilalle on otettu muita yhdisteitä. Ja valitettavasti noiden kemikaalien kokonaisvaltaiset vaikutukset ovat Terra incognita – tutkimaton alue. Teollisuuden ja pesuainevalmistajien etujärjestön (The American Cleaning Institute) mukaan kolmen nykysäädöksissä hyväksyttävän kemikaalien turvallisuus- ja tehoanalyysien tulokset toimitetaan valvovalle viranomaiselle FDA:lle vuoden 2017 aikana (Chemical & Engineering News, 2.9.2016; https://cen.acs.org/articles/94/web/2016/09/FDA-bans-triclosan-triclocarban-consumer.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Yhdysvaltain Minnesotan osavaltio kieltää triklosaania sisältävien saippuoiden ja puhdistusaineiden käytön. Tiedebasaari 30.5.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/05/30

Mainokset