Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Alkuvuonna 2016 jo 65 malariatapausta

Kreikan malariaongelmaan on saatava pikainen ratkaisu, ja kiireellisyyslistan kärjessä on pakolaisten ja maahanmuuttajien asuinalueiden moskiittojen torjunta. Taustakuva: AP.

Kreikan malariaongelmaan on saatava pikainen ratkaisu, ja kiireellisyyslistan kärjessä on pakolaisten ja maahanmuuttajien asuinalueiden moskiittojen torjunta. Taustakuva: AP.

Trooppinen kuume tauti malaria on levittäytymässä lämpimille ja lauhkeille ilmastovyöhykkeille, myös Eurooppaan. Tähän saakka eurooppalaiset malariatapaukset ovat pääsääntöisesti olleet eteläisemmiltä alueilta tartunnan saaneiden matkailijoiden tuomia. Ilmaston lämmetessä malariaa kantavien ja levittävien hyttysten/moskiittojen elinolosuhteet paranevat, ja samalla tämän vaarallisimpiin tartuntatauteihin lukeutuvan vitsauksen voidaan olettaa yleistyvän. Uusimpana todisteena jo kauan ennustetusta kehityksestä ovat aikaisempaa yleisemmät malariatapaukset Kreikassa. Maan terveydenhuollon ylimmät viranomaiset ovatkin esittäneet julkisen varoituksen ja vaatimuksen malariavaaraan varautumisesta.

Kreikan lääketieteellisen yhdistyksen (englanniksi The Panhellenic Medical Association) johtaja Michalis Vlastarakos esitti 2.9.2016 yleisen malariavaroituksen keskusteltuaan Kreikan tartuntatautiviraston johdon kanssa. Vlastarakos esittää pikaisia toimenpiteitä, joilla malariaa levittävien Anopheles-moskiittojen (horkkahyttysten) esiintymiselle ja lisääntymiselle otollisia paikkoja ja olosuhteita korjataan hyttysille sopimattomiksi. Erityisen huolen Kreikan terveydenhuollon johtavat viranomaiset esittävät maahanmuuttajien ja pakolaisten asuinpaikkojen olosuhteista.

Malaria on ollut yleinen tartuntatauti Kreikassa ja muuallakin Europan puoleisissa Välimerenmaissa, mutta kuumetauti saatiin virallisesti hävitetyksi maasta vuonna 1974. Vuoden 2008 jälkeen vain yksittäisiä malariatapauksia on esiintynyt ja raportoitu. Nyt tilanne on kuitenkin dramaattisesti muuttunut/ muuttumassa. Kreikan tartuntatautien keskusviraston mukaan moskiittojen tartuttamia malariatartuntoja on tavattu Kreikassa vuoden 2016 alusta elokuun 11. päivään mennessä jo 65 tapausta. Valtaosa todetuista malariatapauksista on tavattu pakolaisilta tai maahanmuuttajilta, ja vain muutama tapaus on varmasti Kreikan rajojen sisällä tapahtuneen moskiiton piston seurausta (Ekathimerini.com, 4.9.2016; http://www.ekathimerini.com/211730/article/ekathimerini/news/medical-association-head-raises-alarm-over-malaria

Malariavaara otetaan niin vakavasti, että Kreikan viranomaiset ovat kieltäneet verenluovutukset ainakin 12 alueella, joilla malariaa on varmistettu (BBC News, 21.8.2016; http://www.bbc.com/news/world-europe-37148958

Mainokset