Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Heinäkuusta 2016 lähtien zikatartuntoja myös paikallisilta moskiitoilta

Veren testaus on välttämätöntä vaarallisten taudinaiheuttajien leviämisen estämiseksi. Kuva: iclipart.com.

Veren testaus on välttämätöntä vaarallisten taudinaiheuttajien leviämisen estämiseksi. Kuva: iclipart.com.

Etelä-Amerikasta Yhdysvaltain eteläisimpään osavaltioon Floridaan keväällä 2016 levittäytynyt zikavirus muuttaa jo koko liittovaltion terveydenhuollon varotoimenpiteitä kaikissa verensiirroissa ja verenluovutuksissa. Pian viruksen rantautumisen jälkeen verenluovutuksissa alettiin testata zikavirusta niillä alueilla, joilla tätä pelättyä virusta oli tavattu. Mutta 26.8.2016  liittovaltion Elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration; FDA) uudisti vaatimukset siten, että vast’edes kaikki luovutettu veri on testattava zikaviruksen varalta kaikkialla Yhdysvalloissa. Zikavirus on Aedes aegypti -moskiittojen levittämä tartuntatauti, jonka vakavimpana seurauksena raskaana olevan naisen tartunnan jälkeen syntynyt lapsi voi syntyä epämuodostuneena.

Heinäkuun 2016 lopulta lähtien ainakin 29 kansalaisen on todettu saaneen zikatartunnan paikallisilta, floridalaisilta moskiitoilta, ja viruksen oletetaan jo levinneen myös muihin osavaltioihin (Nature, 31.8.2016).

.

Mainokset