Avainsanat

, , , , , , , , ,

Sopimus voimaan, kun 55 % kuormituksesta on katettu. USA:n ja Kiinan jälkeen koossa on noin 40 %

Autoliikenteen päästöjen hillitseminen ja vähentäminen on Yhdysvalloille vaikein tehtävä ilmastosopimuksen täytäntöönpanossa. Kuva: Kalifornian liikennekuva: Reed Saxon, AP.

Autoliikenteen päästöjen hillitseminen ja vähentäminen on Yhdysvalloille vaikein tehtävä ilmastosopimuksen täytäntöönpanossa. Kuva, Kalifornian liikennettä: Reed Saxon, AP.

Maapallon ilmakehän jo vuosikymmeniä jatkuneen lämpenemiskehityksen hillitseminen näyttää askelta todennäköisemmältä, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama luovutti Kiinassa YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille sopimuksen edellyttämät asiakirjat. Obaman odotettua elettä oli edeltänyt saman vuorokauden aikana toisen jättivaltion – ja suurimman hiilidioksidikuormittajan Kiinan – vastaava ilmoitus sopimuksen ratifioinnista päivämäärällä 3.9.2016.

Kiinan osuus maapallon ilmastoa lämmittävistä, ihmistoiminnan aiheuttamista päästöistä on noin 20 prosenttia ja USA:n osuus vastaavasti noin 18 prosenttia. Astuakseen voimaan joulukuussa 2015 Pariisissa solmittu sopimus pitää vahvistaa eli ratifioida vähintään 55 valtiossa, joiden yhteiset päästöt vastaavat vähintään 55 prosenttia ihmisen aiheuttamasta kokonaiskuormituksesta. Ennen Kiinaa ja Yhdysvaltoja sopimuksen oli ratifioinut 29 valtiota – pääosin pieniä valtamerten saarivaltioita – joiden yhteinen osuus kokonaiskuormituksesta on noin yksi prosentti.

Kiinan Hangzhoussa järjestettävään G20-teollisuusmaiden ryhmän huippukokoukseen osallistuvat suurvaltajohtajat Barack Obama ja Kiinan johtaja Xi Jinping korostivat puheenvuorisaan sopimuksen maailmanlaajuista merkitystä koko ihmiskunnalle ja kaikelle elolliselle. Nyt ilmastokamppailun eturintamaan asettuneiden suurvaltojen ratifioinnin jälkeen muiden maiden vahvistusten odotetaan yleistyvän nopeasti (Uutistoimisto AP, 3.9.2016; http://hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_OBAMA_CHINA_ASOL-?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2016-09-03-06-08-06

Mainokset