Avainsanat

, , , , , , , ,

Yli 600-vuotias A'a on kokenut monenmoista pitkän historiansa aikana. Kuva: The Trustees of the British Museum.

Yli 600-vuotias A’a on kokenut monenmoista pitkän historiansa aikana. Kuva: The Trustees of the British Museum.

Britannian suositumman matkailukohteen, Lontoossa sijaitsevan British Museumin kokoelmissa oleva puinen, Polynesian saarilta kotoisin oleva puuveisto on uusien analyysien perusteella ainakin 250 vuotta aiemmin oletettua vanhempi. Veistos, A’a -niminen veistos esittää polynesialaisella Rurutu-saarella palvottua jumalaa. Seisova mieshahmo on 1.2 metrin korkuinen, mutta patsaan jalat ovat aikoinaan hävinneet – lahonneet tai tuhottu uskonpuhdistusten aikana. Kovia on kokenut myös A’a:n penis, joka on katkennut tai kristittyjen pyhiinvaeltajien katkaisema. Veistoksen on oletettu olevan 1700-luvulta tai 1800-luvun alusta, mutta uudet radiohiiliajoitukset ovat vanhentaneet A’a:n ikää ainakin 259 vuodella. Tarkkaa ikää ei edes parhailla nykymenetelmillä saada, mutta määrityksen mukaan veistoksen puu on kaadettu noin vuonan 1505. Uudet ikämääritykset tehtiin Glasgowissa skottiyliopistojen yhteisessä ympäristöntutkimuskeskuksessa. Tarkennetun ikämäärityksen perusteella A’a on vanhin tunnettu polynesialainen puuveistos. Täältä veistos lähetettiin Britanniaan Lähetysyhdistyksen museoon. British Museum sai veistoksen lainaksi vuonna 1890, ja nykyiselle omistajalleen A’a:n täysi omistusoikeus siirtyi vuonna 1911.

A’a on seikkaillut merillä laajalta. Rurutun uskonpuhdistuksen jälkeen saarelaiset osoittivat vahvaa kristillisyyttään lähettämällä pakanallisia veistoskisa j a esineitä 560 kilometrin päässä sijaitsevalle Ra’iatean saarelle, jossa Lontoon Lähetysyhdistyksellä oli tukikohta.

A’a on herättänyt ansaittua huomiota myös modernimman taiteen suurmiesten piireissä. 1920-luvulla kuvanveistäjä Henry Moore näki veistoksen ja ihastui näkemäänsä niin paljon, että British Museum teetti pronssikopion teoksesta taitelijan 80-vuotislahjaksi vuonna 1978. Patsas on sittemmin koristanut taiteilijan kotia, ja on edelleen siellä nähtävillä. Vuonna 1950 Pablo Picasso näki A’a:n, ja veistos teki häneen niin suuren vaikutuksen, että aikakautensa kuuluisin taiteilija teetti itselleen jäljennöksen, joka oli esillä hänen Cannesin Villa La California -ateljeekodissaan (The Art Newspaper, 15.8.2016; http://theartnewspaper.com/news/news/polynesian-sculpture-admired-by-picasso-and-henry-moore-far-older-than-previously-thought/

Mainokset