Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Vuosia jatkuneen operaation viimeinen vaihe

Libyan kemiallisten aseiden varastojen loppuerät siirrettiin tarkassa valvonnassa tanskalaisalukseen kuljetettaviksi Saksaan tuhottaviksi. Kuva: ajwa, via The Libya Observer.

Libyan kemiallisten aseiden varastojen loppuerät siirrettiin tarkassa valvonnassa tanskalaisalukseen kuljetettaviksi Saksaan tuhottaviksi. Kuva: ajwa, via The Libya Observer.

Koko maapallon kaikkea elollista uhkaavista joukkotuhoaseista luopuminen on lähes kaikkien kansojen ja kansalaisten yhteinen toive, mutta valitettavasti niin ydinaseita kuin kemiallisia ja ilmeisesti biologisiakin aseita on varastosia monilla valtioilla. Onnistuneissa, yhteisesti hyväksytyissä operaatioissa kemialliset asteet on poistettu ja hävitetty muun maussa Syyriasta (Tiedebasaari 4.1.2016). Libyalla oli aikoinaan suuri varasto kemiallisia aseita, joiden varastot piti sopimuksen mukaan hävittää jo vuonna 2011. Hanke on kuitenkin hidastunut ja ollut pitkään pysähdyksissä alueen poliittisten ja sotilaallisten kriisien takia. Mutta tärkeä – ja toivottavasti viimeinen – askel otettiin 27.8.2016, kun tanskalaiseen Apsalon-alukseen siirrettiin 350–400 tonnia Libyan kemiallisten aseiden varastoista.

Misratan kaupungin satamasta kohti Saksaa lähteneen tanskalaisaluksen miehistön vakuutetaan olevan tottunut käsittelemään vaarallista lastia. Kemiallisten aseiden varastot siirrettiin satamaan ISIS-terroristeja vastaan taistelevien erikoisjoukkojen sotilaiden suojeluksessa.

Kemialliset aseet tuhotaan lopulta Saksassa seuraavien 15 kuukauden kuluessa. Siirto- ja hävitystyön kustannuksista vastaavat yhdessä Saksa, Britannia ja Yhdysvallat. Lopullisen päätöksen vaarallisten aseiden kuljetuksesta ja hävityssuunnitelmista vahvisti YK:n Turvallisuusneuvosto yksimielisellä päätöksellään 22.7.2016. Toimintaa valvoo YK:n alainen Kemiallisten aseiden kieltojärjestö (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) (The Libya Observer, 28.8.2016; http://www.libyaobserver.ly/news/400-tons-libyan-chemical-weapons-transferred-germany

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kemistien järjestöt vaativat Israelia luopumaan kemiallisista aseista. Tiedebasaari 30.7.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/07/30

Syyrian kemialliset aseet on tuhottu. Tiedebasaari 4.1.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/01/04

Mainokset