Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Elokuinen ukkosmyrsky sai aikaan poikkeuksellista tuhoa Norjan Hardangerviddan ylängöllä. Kuva: Håvard Kjøntvedt, Statens Naturoppsyn.

Elokuinen ukkosmyrsky sai aikaan poikkeuksellista tuhoa Norjan Hardangerviddan ylängöllä. Kuva: Håvard Kjøntvedt, Statens Naturoppsyn.

Ukkosmyrsky raivosi Norjassa elokuun viimeisellä viikolla niin Norjassa kuin Suomessakin (Raimo-myrsky). Norjassa myräkän aikana salamointi aiheutti kuitenkin paljon dramaattisempia vahinkoja, kun Hardangerviddan vuoristoylängöllä Norjan lounaisosassa yli kolmesataa poroa menehtyi yhden tai useamman salamaniskun seurauksena.

Norjan Luonnontutkimuskeskuksen (Statens naturoppsyn; NNI) tarkastaja löysi rutiinikierroksellaan syrjäisellä Hardangerviddan ylänköalueella yhtenäisenä ryhmänä kaikkiaan 323 kuollutta poroa. Mitä ilmeisimmin poroihin on iskenyt useampi Telemarkin alueen kautta kulkeneen ukkosrintaman salama tai useampia salamaniskuja. Kolme päivää raatojen löytymisen jälkeen viranomaisryhmä lennätettiin paikalle selvittämään tarkkaa kuolinsyytä. Norjasta tunnetaan tapauksia, joissa salama on surmannut useita poroja kerralla, mutta satojen uhrien menehtymistä ei ole aikaisemmin havaittu. Porot elävät tiiviissä laumoissa kaiken aikaa, ja myrskyn pelästyttäminä eläimet kokoontuvat tavallista lähemmäs toisiaan, norjalaisasiantuntijat arvioivat.

Vettyneen maan sähkönjohtokyky kohtalokas tekijä

Selitys satojen porojen joukkokuolemaan yhden salamaniskun seurauksena on selitettävissä hyvin yksinkertaisen fysiikan avulla. Ukkosmyrskyn aikaan sataa runsaasti ja maa on hyvin märkää. Ja kuten tunnettua, vesi on erinomainen sähkönjohtaja. Iskiessään maahan salaman valtava jännite voi kulkea vaakasuoraan veden kyllästämässä maassa. Ja poroille tilanne on erittäin vaarallinen, koska isokokoisen eläimen etu- ja takajalkojen välinen etäisyys on suuri. Tällöin jännite-ero poron raajojen välillä nousee kohtalokkaan suureksi. Tällaisissa olosuhteissa todettiin vuosikymmeniä sitten 53 karibun (poron) kuolleen salamaniskuun Alaskassa.

Hardangerviddan alueella elää arviolta noin 10 000 poroa noin 8 000 neliökilometrin ylänköalueella (The Local, 29.8.2016; http://www.thelocal.no/20160829/323-reindeer-killed-by-lightning-in-norway

Mainokset