Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Vaarallisia kobria kasvatetaan tarhoissa, jotta niiltä otettavista myrkyistä voidaan valmistaa pureman uhreille elintärkeitä vastamyrkkyjä. Kuva: Headlines-news.com.

Vaarallisia kobria kasvatetaan tarhoissa, jotta niiltä otettavista myrkyistä voidaan valmistaa pureman uhreille elintärkeitä vastamyrkkyjä. Kuva: Headlines-news.com.

Maailman myrkyllisimpiin ja vaarallisimpiin käärmeisiin lukeutuvia, tarhamyrkkykäärmeiden heimoon kuuluvia kobria oli hätkähdyttävän paljon vapaana lounaiskiinalaisen kaupungin maastossa, kun 180 nuorta käärmettä karkasi paikalliselta kasvatustarhalta. Sichuanin maakunnassa sijaitsevassa Emeishanin kaupungissa toimivalta käärmetarhalta vapauteen karanneista myrkkykäärmeistä saatiin noin viikon kuluessa vangituksi takaisin 120 yksilöä, ja lisäksi 30 kobraa tapettiin, ja seitsemän käärmettä löydettiin kuolleina. Mutta vielä viikon kuluttua kobrapaon havaitsemisesta 23 myrkkykäärmettä oli vapaana kaupungilla tai taajaman ympäristössä.

Paikallishallitus tiedotti kobrien paosta, ja väestölle jaettiin karkotteita sekä ohjeita välttää paniikkia sekä väylistä ilmoittaa kobrahavainnoista riistaviranomaisille tai palokunnalle. Viranomaistiedotuksen mukaan nuoret, kooltaan 16–27 -senttiset kobrat ”eivät ole kovin vaarallisia”. Tarhassa syntyneiden käärmeiden mahdollisuuksia selviytyä luonnossa viranomaiset pitivät vähäisinä. Kobrapaon jälkeen käärmetarhan muut matelijat on siirretty muualle, ja kasvatustilojen turvallisuutta on kohennettu, viranomaiset vakuuttivat, ja tarhan läpiympäristö on desinfioitu mahdollisten myrkkyjen varalta (China.org.cn; http://www.china.org.cn/china/2016-08/26/content_39173671.htm

Kiinalaisessa uutisessa ei mainita tarhalta karanneiden kobrien lajia. Tarhamyrkkykäärmeitä on satoja lajeja, joista kuuluisin on etenkin Intiassa yleinen silmälasikäärme (Naja naja). Kaikki kobrat ovat erittäin, ja jopa tappavan myrkyllisiä. Kobrien puremat tappavat vuosittain tuhansia ihmisiä. Tarhaoloissa kobria pidetään ja kasvatetaan, jotta käärmeiltä saadaan myrkkyä pureman uhrien auttamisessa välttämättömän vastamyrkyn, seerumin valmistusta varten.

Mainokset