Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Tiedeministeriksi noussut Olga Vasilieva vakuuttaa, ettei uskonto ohjaa Venäjän tiedettä jatkossakaan. Kuva: RIA Novosti, True-news.info.

Tiedeministeriksi noussut Olga Vasilieva vakuuttaa, ettei uskonto ohjaa Venäjän tiedettä jatkossakaan. Kuva: RIA Novosti, True-news.info.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on nimittänyt maan uudeksi opetus- ja tiedeministeriksi uskontotieteilijä Olga Vasilievan, ja tehtävää aikaisemmin hoitanut Dmitri Livanov siirtyy presidentin neuvonantajaksi Ukrainaa koskevissa asioissa, kertoi uutistoimisto Interfax 19.8.2016. Mitään syytä ministerivaihdokseen ei kerrottu. Livanovin 4-vuotisen ministerikauden tärkein ulospäin näkyvä tulos oli suurvallan tieteen lippulaivan, Venäjän tiedeakatemian rakenteen ja toimenkuvan radikaali muutos. Aikaisemmin erilliset ja itsenäiset luonnontieteiden, lääketieteen sekä maataloustieteiden tiedeakatemiat yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi, joka alistettiin suoraan valtion hallituksen johdettavaksi. Livanovin mukaan uudistuksen tarkoituksena oli saada tiede aikaisempaa tehokkaammin palvelemaan hallintoa ja yhteiskuntaa. Tutkijayhteisöt eivät ole uudistuksesta pitäneet.

Livanov on ollut epäsuosiossa myös suuren yleisön silmissä, sillä ministerin kaudella ajettiin kouluissa muutos, jonka perusteella vanhempien on jatkossa maksettava aikaisemmin yhteiskunnan tarjoamista koulukirjoista. Opetus- ja tiedeministerin vaihdoksen erityisiä syitä ei ole julkistettu, mutta vaihdoksen taustalla on pääministeri Dmitri Medvedevin suositus. Putin ja Medvedev ovat vain todenneet, että Livanovin kyvyt ja kokemus tulevat paremmin hyödynnetyiksi muissa tehtävissä kuin opetus- ja tiedeministerinä.

Uusi opetus- ja tiedeministeri Olga Vasilieva on aikaisemmin hoitanut ortodoksiseen uskontoon liittyviä asioita presidentin hallintokoneistossa, ja julkisuudessa on ehditty pelätä uskonnon saavan jalansijaa riippumattoman tieteellisen tutkimuksen ohjailussa. Ministeri Vasilieva on kuitenkin vakuuttanut, ettei uskonnon varjolla ohjailla tiedettä jatkossakaan (Nature, http://www.nature.com/news/putin-appoints-church-historian-as-science-minister-1.20472

Mainokset