Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

CERN. Logo. Image credit en.wikimedia.org.Vuoden 2007 alussa Euroopan unionin jäseneksi liittyneen Romanian ”länsimaistuminen” jatkuu. Heinäkuun 17. päivänä 2016 Romania liittyi CERNin, Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen jäseneksi.

Ex-itäblokkiin kuulunut maa solmi jo vuonna 2010 CERNin kanssa ehdokassopimuksen, ja tuolloin Romania alkoi jo maksaa järjestön jäsenmaksuja. CERN-jäsenyys on osa Romanian tuolloisen hallituksen asettamaa tavoitetta osallistua yleiseurooppalaisiin infrastruktuurihankkeisiin, joiden avulla maan tieteen ja tutkimuksen tason uskotaan nousevan. Romania on CERNin 22. jäsenmaa. Suomi liittyi CERN-organisaation jäseneksi vuonna 1991.

Sveitsin Genevessä päämajaansa pitävän CERNin tunnetuin ja tuloksekkain yksikkö on vuonan 2010 käyttöön otettu LHC– (Large Hedron Collider) hiukkaskiihdytin, jonka avulla on löydetty muun muassa viimeisin tunnistettu alkeishiukkanen, Higgsin hiukkanen, joka määrittää massan kaikille tunnetuille hiukkasille (Nature, 20.7.2016).

Mainokset