Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Vesilintujen ja vesikasvien yhteiselo hyödyttää molempia. Sinisorsat ja lumpeet. Kuva: Kai Aulio.

Vesilintujen ja vesikasvien yhteiselo hyödyttää molempia. Sinisorsat ja lumpeet. Kuva: Kai Aulio.

Vesilintujen tiedetään palvelevan kasveja levittämällä niiden siemeniä uusille kasvupaikoille. Eri linnut syövät erilaista ravintoa, ja myös eri kasvilajien siementen kyky säilyä itämiskelpoisina vaihtelee suuresti. Valvotuissa koeoloissa saatuja tuloksia lintujen ruoansulatuskanavan läpäisseiden siementen todellisesta merkityksestä kasvien leviämiskeinoina ei sen sijaan tiedetä paljoakaan. Hollantilaisen Utrechtin yliopiston Ympäristöbiologian instituutin tutkijan Erik Kleyheegin johdolla Freshwater Biology -tiedelehden verkkopainoksessa 12.8.2016 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin sadan Alankomaissa talvehtineen sinisorsan (Anas platyrhyncos) maha-analyysien avulla lintujen syömien kasvilajien kirjoa sekä erilaisten ja eri kokoisten siementen selviytymistä sorsan ruoansulatuskanavan läpi. Sorsien siemenravinto osoittautui aikaisemmin tunnettua monipuolisemmaksi.

Sadan sinisorsan maha-analyyseissä löydettiin kaikkiaan 4548 siementä, jotka edustivat ainakin 66 eri kasvilajia. Näistä sorsien syömistä kasveista 19 lajin siemeniä ei ole aikaisemmin tavattu vesilintujen ruokavaliosta. Sinisorsien ruoansulatuskanavasta löytyi hyvin erilaisissa ympäristöissä elävien kasvien siemeniä, maakasveista rantalajeihin ja aitoihin, upoksissa eläviin vesikasveihin. Yksittäisillä lintuyksilöillä mahalaukun sisällöstä löytyi kerrallaan enimmillään 14 eri kasvilajin siemeniä. Keskimäärin sinisorsan mahan sisällössä (ravinnon hienonnuksesta vastaavassa lihasmahassa eli kivipiirassa) oli kolmen kasvilajin siemeniä.

Selvitettäessä siementen kykyä läpäistä linnun ruoansulatuskanava kävi ilmi, että parhaiten selvisivät pienikokoisimmat siemenet. Sorsan läpi ainakin näennäisesti (ulkoisesti) vahingoittumattomina kulkeneiden siementen itävyyttä hollantilaistutkijat eivät selvittäneet.

Tutkimuksen perusteella sinisorsat käyttävät kulloistenkin elinalueidensa ja oleskelupaikkojensa kasvikunnan tarjoamia ravintomahdollisuuksia hyvin monipuolisesti, ja linnuilla näyttää olevan aikaisemmin tunnettua suurempi merkitys maa-, ranta- ja vesikasvien levittämistapahtumissa (Freshwater Biology, 12.8.2016; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/fwb.12814/full

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kyhmyjoutsen muuttaa vesikasvistoa. Tiedebasaari 9.8.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/08/09

 

Mainokset