Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Digitaalista koevilppiä aletaan kitkeä Intiassa luokkahuoneisiin asennettavilla signaalienestolaitteilla. Kuva: iclipart.com.

Digitaalista koevilppiä aletaan kitkeä Intiassa luokkahuoneisiin asennettavilla signaalienestolaitteilla. Kuva: iclipart.com.

Matkapuhelinten ja tablettien yleistyminen on lisännyt kouluissa ja ylemmissä oppilaitoksissa väärinkäytöksiä erilaisissa koe- ja testitilanteissa – ilmeisesti yleismaailmallisesti, vaikka tarkkoja tilastoja ei olekaan käytettävissä. Ongelmasta on puhuttu meillä Suomessakin, ja onpa meillä kehitetty teknisiä laitteistojakin koevilpin havaitsemiseen. Konkreettisiin ja ankariin konsteihin turvaudutaan myös Intiassa, jossa jättivaltion yliopistojen ja muiden korkeakoulujen hallinnosta ja taloudesta vastaava ylin viranomainen University Grants Commission (UGC) esittää puhelinsignaalien estolaitteistoja kaikkiin yliopistoissa tentti- ja pääsykoetilaisuuksia järjestäviin tiloihin. Teknisiä laitteita on markkinoilla paljonkin, mutta viranomainen edellyttää yliopistojen keskittävän hankintansa vain nimetyille, luotettaviksi varmistetulle toimijoille.

Yliopistojen ja oppilaitosten koe- ja tenttivilppiin suhtaudutaan Intiassa vakavasti – ja niin pitäisi toimia kaikkialla muuallakin. Kännykkä- ja tablettisignaalien estolaitteiden hankintavaatimus pohjautuu Intian Korkeimman oikeuden esittämään vaatimukseen, jossa maan hallitukselta edellytetään toimenpiteitä vilpin kitkemiseksi oppilaitoksista. Pikaisiin konkreettisiin toimiin ryhdyttiin ainakin pohjoisessa Haryanan osavaltiossa, jossa korkeakouluviranomaisten määräyksestä yliopistot ovat jo alkaneet varustaa tiloja teknisillä signaalienestolaitteilla.

Perusteet vilpin estoon ovat vahvat, sillä tekstiviestejä ja piilotettuja mikrofoneja on käytössä yllättävän paljon. Hälyttävin osoitus digitaalisen vilpin yleisyydestä saatiin vuoden 2015 valtakunnallisessa lääketieteen koetilanteessa, jossa satojen kätkettyjen matkapuhelinten välityksellä haetettiin ja saatiin vastauksia koetehtäviin (The Asian Age, 21.8.2016; http://www.asianage.com/india/haryana-put-phone-jammers-universities-885

Mainokset