Avainsanat

, , , , , , , ,

Banknote featuring Gabriel Carcía Márquez in Colombia. Photo credit Banknotenews.com,Vuonna 1982 Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittanut kirjailija Gabriel García Márquez (1927−2014) sai kuolemansa jälkeen suuren valtiollisen kunnianosoituksen päästessään synnyinmaansa setelirahan aihekuvaksi. Kolumbian keskuspankki julkaisi 19.8.2016 nimellisarvoltaan 50 000 peson setelin, jonka kuva-aiheena on maailmankuulu kirjailija. Seteli julkistettiin Santa Martan kaupungissa Karibianmeren rannikolla, lähellä García Márquezin syntymäkuntaa Aracatacaa, joka oli esikuvana kirjailijan pääteoksen kuvitteelliselle tapahtumapaikalle Macondolle. García Márquez eli suuren osan elämästään ulkomailla, lähinnä Euroopassa ja Meksikossa. 50 000 peson arvo vastaa nykykursseilla noin 17 euroa.

Gabriel García Márquezin tunnetuin teos on vuonna 1967 ilmestynyt Sadan vuoden yksinäisyys, joka hallitsi aikoinaan myynti- ja kirjastojen lainauslistoja Suomessakin. Teos on yhä erittäin suosittu ja paljon luettu klassikko (ArtDaily, 21.8.2016; http://artdaily.com/news/89678/Colombia-puts-out-banknote-featuring-writer-Garcia-Marquez#.V7lQ949OKM9

Mainokset