Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yksinäinen bosnianmänty on kestänyt yli tuhat vuotta erilaisia ilmastoja sekä niin Bysanttien kuin ottomaanien asutuskaudet. Kuva: Dr. Oliver Konter, University of Mainz.

Yksinäinen bosnianmänty on kestänyt yli tuhat vuotta erilaisia ilmastoja sekä niin Bysantin valtakunnan kuin ottomaanien asutuskaudet. Kuva: Dr. Oliver Konter, University of Mainz.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on analysoinut Kreikan pohjoisosassa, Pindos-vuorilla eläviä, vanhoiksi tiedettyjä havupuita, ja tutkimuksessa löytyi maanosamme vanhin elossa oleva puu – ja vanhin tänä päivänä hengissä oleva elollinen olento yleensäkin. Lajiltaan bosnianmänty (Pinus heldreichii; tunnetaan suomeksi myös nimellä harmaarunkomänty) on vuosilustolaskennan mukaan ainakin 1075-vuotias. Puuvanhuksen paikansivat ja analysoivat ruotsalaiset (Tukholman yliopisto), saksalaiset (Mainzin yliopisto) sekä yhdysvaltalaiset (Arizonan yliopisto) tutkijat. Puun iän määritys vuosirenkaiden määrää laskemalla – eli dendrokronologia nimellä tunnettavalla tutkimusmenetelmällä – antaa luotettavan kuvan paitsi puun iästä myös eri vuosina vallinneista kasvuolosuhteista. Vuosirenkaiden paksuus vaihtelee muun muassa ilmastollisten olojen – lämpötilan ja sateiden – sekä muiden ulkoisten stressitekijöiden kuten saasteiden vaikutuksesta. Tutkimushanketta johti Tukholman yliopiston tutkija Paul J. Krusic.

Ikänsä ansiosta Adonis-nimen saanut ennätysmänty on yksi noin tusinasta havupuusta, jotka kasvavat Pindos-vuorten huipulla muodostaen kasvillisuuden puurajan korkeussuunnassa. Adonis on Antiikin Kreikan kauneuden, toivon ja halun jumala. Ennätyspuun rungon kuoresta ytimen keskipisteeseen kairattava dendrokronologia-tutkimuksen porausnäyte oli metrin pituinen. Yli tuhatvuotinen puun ikä on poikkeuksellinen paitsi biologisesti myös männyn kasvupaikka huomioiden. Pindos-vuorilla on ollut vakituista asutusta ainakin 3000 vuoden ajan, mukaan lukien bysanttilaiset sekä ottomaanien asutus- ja hallintakaudet.

Tutkimus on osa Navarino Environmental Observatory -tutkimuslaitoksen johdolla toteutettavaa, monitieteistä ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia Välimerenmaiden luontoon selvittävää hanketta (Tukholman yliopisto/Stockholm University, EurekAlert, 19.8.2016; http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/su-eok081916.php

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiinassa 3000-vuotias marjakuusi. Tiedebasaari 2.8.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/08/02

 

Mainokset