Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Australian jokivesissä jopa 1.9-kiloisia kultakaloja

Kotiakvaarion pieni ja sopusuhtainen kultakala voi kasvaa parikiloiseksi jättiläiseksi, jos vieraslaji vapautetaan vesistöön. Luonnonvesissä kultakala on peto, joka voi vahingoittaa alkuperäisiä kalakantoja. Kuva: Murdoch University.

Kotiakvaarion pieni ja sopusuhtainen kultakala voi kasvaa parikiloiseksi jättiläiseksi, jos vieraslaji vapautetaan vesistöön. Luonnonvesissä kultakala on peto, joka voi vahingoittaa alkuperäisiä kalakantoja. Kuva: Murdoch University.

Ihmisten toimesta luontoon vapautetut vieraslajit ovat yksi aikamme vakavimmista ympäristöongelmista, jonka mittasuhteita harva käsittää. Niinkin pieneltä ja viattomalta kuulostava tapahtuma, kuin kodin akvaariossa eläneen – ja omistajien mielenkiinnon menettäneen – kultakalan hyväntahtoinen vapauttaminen lähivesistöön voi aiheuttaa mittaamattoman vesistö- ja kalasto-ongelman. Kultakala on yksi suosituimmista akvaariolemmikeistä, jota pidetään niin kodeissa kuin julkisissa tiloissa kaikkialla maailmassa. Luonnonvaraisena kultakala elää Itä-Aasian vesistöissä, mutta muualla lajia ei pitäisi päästää luontoon missään olosuhteissa. Länsi-Australiassa sijaitsevassa Vasse River -jokivesistössä tehdyssä, Murdoch University -yliopiston Kala- ja kalastustutkimuskeskuksen tutkijan Stephen J. Beattyn johdolla Ecology of Freshwater Fish -tiedelehden verkkopainoksessa 12.8.2016 julkaistussa tutkimuksessa seurattiin jokeen vapautettujen kultakalojen vuorokautisia ja vuodenaikaisia liikkeitä sekä luonnossa ei-toivotuksi muukalaiseksi poikkeuksellisen hyvin sopeutuneen ex-lemmikin kasvua.

Kotiakvaarion kultakala muistuttaa varsin vähän luonnossa pulskistunutta lajitoveriaan. Kuva: Kai Aulio.

Kotiakvaarion kultakala muistuttaa varsin vähän luonnossa pulskistunutta lajitoveriaan. Kuva: Kai Aulio.

Luontoon vapautettu kultakala (Carassius auratus) liikkui jokivesissä keskimäärin 300 metriä vuorokaudessa, enimmillään jopa 5.4 kilometriä. Ennätyksenä voidaan pitää kultakalaa, joka eteni vuoden kuluessa seurannan alusta peräti runsaan 230 kilometrin päähän lähtöpaikalta. Kultakaloja on ollut Vasse River -joessa jo parikymmentä vuotta. Luontoon vapautetuista kultakaloista on raportoitu ongelmia myös ainakin Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Muukalainen vaelsi vuodessa yli 230 kilometriä

Akvaariossa sopusuhteinen ja kaunis kultakala on petokala, jonka ruokahalu tuntuu olevan kyltymätön. Luonnossa kultakala voi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa luonnonvaraisille kalakannoille muun maissa syömällä veteen vapautettua ja sukusoluja ja hedelmöitettyjä uusia kalayksilöitä. Muukalaisen saalistus voi romahduttaa tai ainakin perusteellisesti muuttaa luonnonkalakantojen lisääntymissuhteita.

Saalistuksessa ja ravinnonkäytössä ainakin rehevissä, runsastuottoisissa luonnonvesissä elävät kultakalat voivat olla melkoisia ahmatteja verrattuna akvaarioiden vakio-oloissa syötettyihin lajitovereihinsa. Ahnaan ruokailun ansiosta kultakala voi kasvaa luonnossa nopeammin kuin mikään muu tunnettu kalalaji. Ennätyksenä voitaneen pitää Murdoch-yliopiston tutkijoiden kiinni saamaa 1.9-kiloista kultakalaa.

Ahnaan ruokailun ja saalistuksen aiheuttamien luonnonkalojen lisääntymismenetysten lisäksi kultakalat – luonnossa vieraat tulokkaat – voivat levittää tauteja, joille luonnonkaloilla ei ole vastustuskykyä (Ecology of Freshwater Fish, 12.8. 2016; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eff.12288/full

Mainokset