Avainsanat

, , , , , , , , ,

Chimp Haven -suojelualueella Louisianassa on jo 75 simpanssia, ja lähivuosina loputkin USA:n terveyshallinnon suuret kädelliset koe-eläimet pääsevät viettämään eläkepäiviä. Kuva: chimphaven.org.

Chimp Haven -suojelualueella Louisianassa on jo kymmeniä simpansseja, ja lähivuosina loputkin USA:n terveyshallinnon suuret kädelliset koe-eläimet pääsevät viettämään eläkepäiviä. Kuva: chimphaven.org.

Jo vuosia kädellisten koe-eläinten käytön takia yleisön ja eläinsuojelujärjestöjen painostuksen alaisena ollut Yhdysvaltain kansanterveyslaitos (U.S. National Institutes of Health; NIH) julkisti 11.8.2016 tarkennetun aikataulun, jolla edelleen tutkimuskäytössä olevat simpanssit vapautetaan tehtävistään. Jo aikaisemmin NIH on luvannut luopua suurten kädellisten käytöstä, mutta meneillään olevien ohjelmien takia kaikkia simpansseja ei voitu heti päästää eläkkeelle. Tätä nykyä NIH:n palveluksessa on 360 simpanssia, joista viimeisetkin vapautetaan tehtävistään vuoteen 2026 mennessä.

Simpansseja odottavat leppoisat ajat ja hyvät eläkepäivien olosuhteet, sillä vapautettaville eläimille on perustettu sekä luonnonmukaisia olosuhteita että virikkeellistä toimintaympäristöä tarjoava erityissuojelualue, Chimp Haven, Louisianan osavaltiossa.

Tätä nykyä simpansseja on NIH:n palveluksessa vielä Teksasissa ja Uudessa Meksikossa. Eläköityvät simpanssit siirretään eläkepäiviään viettämään pienissä ryhmissä huolehtien siitä, että perheet ja vakiintuneet sosiaaliset ryhmät säilyvät yhdessä.

Chimp Haven -suojelualueella on tätä nykyä tilaa noin 75 simpanssille, mutta lisäresursseja varataan noin sadalle uudelle asukkaalle. Ikääntyminen karsii luontaisesti koe-eläinkäytössä olleiden simpanssien lukumäärää tulevina vuosina, joten ”Simpanssien turvapaikan” tilan ja resurssien lasketaan riittävän tyydyttämään kaikkien jäljellä olevien kädellisten ex-koe-eläinten tarpeet (Nature, 17.8.2016).

Mainokset