Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Pääministerin vaatimus roskaantumisen hillitsemiseksi ei ole tehonnut, jopa Korkein oikeus vaatii parannuksia

Intialaisilla kaduilla ja kujilla vapaasti kuljeksivat ja muovien hallitsemissa roskakasoissa ruokailevat lehmät ovat hengenvaarassa hajoamattoman muovin kertyessä pötsiin. Kuva: Kai Aulio.

Intialaisilla kaduilla ja kujilla vapaasti kuljeksivat ja muovien hallitsemissa roskakasoissa ruokailevat lehmät ovat hengenvaarassa hajoamattoman muovin kertyessä pötsiin. Kuva: Kai Aulio.

Meriin ja sisävesistöihin joutuneet muoviroskat nousivat joitakin vuosia sitten otsikoihin ja yleisen tietoisuuteen, kun havaittiin kalojen keräävän elimistöönsä mikroskooppisien pieniä muovihiukkasia. Hieman myöhemmin saman ongelman todettiin koskettavan merien vesilintuja, ja nyttemmin muoviroskien kertymistä on todettu myös pohjilla elävillä simpukoilla ja muilla selkärangattomilla. Muovijätteiden – myös suurikokoisten roskien kuten muovikassien ja -pussien – aiheuttama ongelma on todellinen haitta muussakin kuin esteettisessä mielessä myös maalla. ”Kissan pöydälle” nostivat intialaisen Andhra Pradesin osavaltion eläinsuojelijat, jotka veivät puuteellisesti toteutetun jätehuollon valtakunnalliseen Korkeimpaan oikeuteen saakka. Konkreettiseksi muoviroskaantuminen – jonka jokainen Intiassa tai missä tahansa muussa kehittymistaipaleen olevassa maassa vieraileva näkee kaikkialla – nousi lain suojelemien niin kutsuttujen pyhien lehmien nielemien muoviroskien myötä.

Intian lainsäädäntö ja poliittinen johto ovat kyllä muoviroskien ongelman havainneet ja tiedostaneet, ja jopa Intian pääministeri Narendra Modi nosti lehmien terveyttä ja henkeä vaarantavan muoviroskaantumisen ongelman esille puheessaan.

Kaduilla ruokalevien lehmien pötsit täynnä hajoamatonta muovia

Anantapurin kaupungilta eläinhoitolaan toimitetun lehmän kuoltua eläinlääkäri totesi lehmän pötsin olevan täynnä hajoamatonta muovia. Muiden lehmien tarkastuksessa todettiin muovin olevan kaikkien vapaasti liikkuvia ja kaduilta ruokansa hankkivien lehmien ongelma. Eläinsuojelujärjestö kanteli puutteellisesti täytäntöön saatetusta jätelaista valtakunnalliselle Korkeimmalle oikeudelle.

Valtakunnallisesti on säädetty kieltoja ja rajoituksia. Intian ympäristöministeriö on muun muassa kieltänyt alle 50 mikrometrin paksuisten, ohuiden muovipussien jakamisen kaupoissa sekä katu- ja torimyynnissä. Mutta säädöksiä ei juuri valvota – eikä noudateta.

Intian Korkein oikeus vaati heinäkuussa 2016 konkreettisia toimia muoviongelmaan toteamalla nykytilanteen ”hälyttäväksi”. Korkein oikeus vaati osavaltioita sekä paikallisviranomaisia pikaisesti saattaman muovin käytön ja jätehuollon säädökset ajan tasalle. Intian ympäristöministeriö oli esittänyt vastaavia toimia maaliskuussa 2016. Puutteellisesti hoidetun ja valvotun muovien valmistuksen, käytön ja jätehuollon asianmukaiseen ja tieteellisesti hyväksyttyyn kuntoon saattamisen annetiin aikaa kuusi kuukautta. Käytännön intialaisessa todellisuudessa muutoksia entiseen ei juurikaan näy (The Times of India, 8.8.2016).

Mainokset