Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Norjassa oli vuoden 2016 alkupuolella noin 90 sutta. Kuva: dailyscandinavian.com.

Norjassa oli vuoden 2016 alkupuolella noin 90 sutta. Kuva: dailyscandinavian.com.

Pohjolan suurpetokannat vaihtelevat vuosittain ja maiden välillä yllättävän paljon. Petojen määrän tunteminen on tärkeä, jotta kannan mahdolliset harvennustarpeet – metsästys – ja suojelutasot voidaan päättää sekä eläinten että ihmisten tarpeet huomioiden. Susien lukumääristä esitetään usein suurestikin toisistaan poikkeavia tietoja ja arvioita, riippuen arvioijan suhtautumisesta suurpetoihin. Suomessa oli Luonnonvarakeskuksen uusimman selvityksen (LUKE, 16.3.2016) mukaan 200–235 sutta helmikuussa 2016, kannanhoidollisen metsästyksen jälkeen. Skandinavisista naapureistamme Ruotsissa on noin 340 sutta, ja Norjassa hukkakanta on kasvanut huomattavasti viimeisen vuoden aikana.

Norjan petokantoja seuraava Rovdata-ohjelma julkisti kesän alussa tiedot uusimmista susimääräarvioista. Talvella 2015–2016 Norjassa oli seitsemän susilaumaa. Talven aikana Norjassa havaittiin 65–68 sutta, jotka pysyttelivät koko ajan maan rajojen sisäpuolella. Näiden lisäksi Norjan puolella tavattiin 25 sutta, jotka viettivät osan ajasta kulkien edestakaisin Ruotsin rajan yli ja takaisin. Vuotta aikaisemmin koko ajan Norjassa viipyneitä susia oli ollut vain 33–35 yksilöä, ja näiden lisäksi 40 sutta vietti aikaansa osin Norjassa, osin Ruotsissa. Vuoden 2016 alkupuolella Norjassa oli siten 90–93 sutta, kun vuotta aikaisemmin hukkia oli noin 75. Erityisesti koko ajan Norjassa pysyneiden susien määrä lähes kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna (The Local.no; http://www.thelocal.no/20160601/norways-wolf-population-nearly-doubled

 

Mainokset