Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

20 000 mehiläisen parvi osoittautui liian vahvaksi vastustajaksi maailman tehokkaimmaksi taistelukoneeksi luonnehditulle F-22 Raptor -hävittäjälle. Kuva: U.S. Air Force.

20 000 mehiläisen parvi osoittautui liian vahvaksi vastustajaksi maailman tehokkaimmaksi taistelukoneeksi luonnehditulle F-22 Raptor -hävittäjälle. Kuva: U.S. Air Force.

Sotilaslentokoneiden uusinta sukupolvea edustava, tutkassa näkymättömään stealth– eli häiveteknologiaan perustuva ja kaksi kertaa ääntä nopeammin lentävä, U.S. Air Forcen monitoimihävittäjä F-22 Raptor (raptor=petolintu) oli toimintakyvytön kamppailussa paljon pienempiä lentäjiä vastaan. Virginian osavaltion Langleyn tukikohdassa yhteen F-22 Raptoriin todettiin takertuneen arviolta 20 000 mehiläistä, mikä tietysti esti 150 miljoonan euron hintaisen, maailman tehokkaimmaksi taistelukoneeksi luonnehditun hävittäjän ilmaan nousun.

Ilmaan päästessään F-22 Raptor on ketterä, tutkassa näkymätön, kaksi kertaa ääntä nopeammin lentävä hävittäjä. Kuva: U.S. Air Force.

Ilmaan päästessään F-22 Raptor on ketterä, tutkassa näkymätön, kaksi kertaa ääntä nopeammin lentävä hävittäjä. Kuva: U.S. Air Force.

Tilanteeseen oli päädytty ilmeisesti siksi, että lentotukikohdan alueella tai läheisyydessä elävän mehiläisyhdyskunnan jäsenmäärä oli luontaisesti kasvanut liian suureksi, ja tällaisissa tilanteissa kuningatar lähtee etsimään uutta kotipaikkaa ja ottaa mukaansa puolet yhdyskunnasta. Kuningatar on laskeutunut levähtämään Raprorin ilma-aukon tuntumaan ja parikymmentä tuhatta mehiläistä laskeutui oman tehtävänsä mukaisesti kuningattarensa ympärille suojaksi.

F-22 jäi kentälle, kunnes apuun kutsuttiin paikallinen mehiläistarhaaja sekä merijalkaväestä eläkkeelle jäänyt veteraani, jotka korjasivat mehiläiset turvallisesti pois koneelta. Myöhemmin mehiläisten kokonaismassaksi punnittiin kahdeksan paunaa eli reilut 3.6 kiloa, ja yhdyskunta siirrettiin turvallisiin maisemiin (CNN Politics, 12.8.2016; http://edition.cnn.com/2016/08/12/politics/f-22-raptor-grounded-honey-bee-swarm/index.html

Mainokset