Avainsanat

, , , , , , , ,

Bulgariassa elettiin kaupunkimaisesti jo tuhat vuotta ennen tunnettuja Mesopotamian kaupunkeja. 6500-vuotias kultaesine on vanhin tunnettu käsityötaidon näyte alallaan. Kuva: Dimitar Kyosemarliev, Reuters.

Bulgariassa elettiin kaupunkimaisesti jo tuhat vuotta ennen tunnettuja Mesopotamian kaupunkeja. 6500-vuotias kultaesine on vanhin tunnettu käsityötaidon näyte alallaan. Kuva: Dimitar Kyosemarliev, Reuters.

Bulgarian tiedeakatemian kaivauksissa on löytynyt ilmeisesti maailman vanhin tunnettu ihmisen kullasta muovaama esine.  Löytökerrostumien ajoituksen perusteella pienikokoinen koru on ajalta 4600‒4500 ennen ajanlaskun alkua. Tiedeakatemian tutkija, arkeologi Yavor Boyadzhiev (englantilainen kirjoitusasu) kertoo uutistoimisto Reutersille, olevansa varma siitä, että löytö on vanhempi kuin toistaiseksi vanhimpana tunnettu kultaesinelöytö, joka tehtiin kuparikautiselta asuinpaikalta Mustanmeren rannikolla Varnan kaupungin lähistöllä vuonna 1972.

Kooltaan noin neljän millimetrin läpimittainen kultaesine löytyi hyvin vanhalta, linnoitetulta asuinpaikalta, nykyisen Pazardzhik -nimiseltä paikkakunnalta.  Alue lienee vanhin taajamamuotoinen asuinpaikka Euroopassa. Väestön muodostivat ihmiset, jotka ovat mitä ilmeisimmin tulleet noin kuusituhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua nykyisen Turkin alueelta. Taajama- tai kaupunkikäsite on tuon ajan mitassa hyvin erilainen kuin nykyisin. Kaupunkina pidetään paikkaa, jossa oli rakennuksia keskitetysti noin hehtaarin alueella. Professori Boyadzhievin mukaan paikka oli ajan vertailussa moderni kaupunki, ja ajallisesti erittäin varhainen, jopa tuhat vuotta vanhempi kuin kaupunkikulttuurin lähtökohtana usein pidetyt sumerien taajamat Mesopotamiassa, nykyisessä Irakissa.

Kultaesineen lisäksi paikalta löytyi runsaasti keramiikkaa. Luonteenomaisia ovat noin 150 lintuaiheista keramiikan kappaletta. Linnuilla näyttää olleen jonkinlainen palvonta- tai uskonnollinen merkitys tuolle väestölle. Taajama hävitettiin noin vuonna 4100 ennen ajanlaskun alkua (Uutistoimisto Reuters, 10.8.2016; http://in.reuters.com/article/bulgaria-archaeology-gold-idINKCN10L106

Mainokset