Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Luonnossa erittäin harvinaisen siperiantiikerin kantaa vahvistaa Kiinan Heilongjiangin erityispuistossa harjoitettava suunnitelmallinen peto-ohjelma. Kuva: ibcworldnews.com.

Luonnossa erittäin harvinaisen siperiantiikerin kantaa vahvistaa Kiinan Heilongjiangin erityispuistossa harjoitettava suunnitelmallinen peto-ohjelma. Kuva: ibcworldnews.com.

Maailman suurin – ja luonnossa harvinaisin – kissapeto, siperiantiikeri eli amurintiikeri (Panthera tigris altaica) elää luonnonvaraisena Kiinan koillisosassa ja Itä-Venäjällä. Luonnossa siperiantiikeri on harvinainen, ja kantaa ylläpidetään ja vahvistetaan suunnitelmallisella hoito- ja lisäämisohjelmalla. Kiinan Heilongjiangin maakunssaa sijaitsevalla erityissuojelualueella on tätä nykyä yli tuhat siperiantiikeriä, ja alueen petokantaa lisätään vuosittain valitsemalla geenianalyysien perusteella sopivia vanhempia uusien pentueiden muodostajiksi. Vuonna 2016 Heilongjiangin siperiantiikeripuistossa syntyi yli 50 pentua.

Vuosittaiseen lisäämisohjelmaan valitaan urokset ja naaraat DNA-määritysten perusteella, jotta kissapetokannan geneettinen monimuotoisuus saadaan säilymään mahdollsimman suurena. Puiston edustajien mukaan siperiantiikerien määrä pidetään tarkoituksella noin tuhannen yksilön vahvuisena, jotta lajin ekologiset olosuhteet ja puiston kestävyys säilyvät optimaalisina.

Vuosittain syntyvät pennut pidetään vanhempiensa seurassa reilun kolmen kuukauden ajan, jolloin uusi sukupolvi oppii metsästämään ja käyttäytymään muutenkin lajinomaisesti. Tämän jälkeen uudet tulokkaat kotiutetaan puolivilliin luontoon, elämään yksin mutta osittaisen valvonnan alaisina (China.org.cn, 8.6.2016; http://www.china.org.cn/china/2016-08/08/content_39042293.htm

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

105 siperiantiiikerin pentua syntyi vuonna 2014 kiinalaisella erityissuojelualueella. Tiedebasari 1.1.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/01/01

 

Mainokset