Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Ylijumala Zeus, vuoden 2016 mallinnuksena. Alkuperäinen 13-metrinen patsas on ollut tuhoutuneena jo reilun puolentoista vuosituhannen ajan. Kuva: all3dp.com.

Ylijumala Zeus, vuoden 2016 mallinnuksena. Alkuperäinen 13-metrinen patsas on ollut tuhoutuneena jo reilun puolentoista vuosituhannen ajan. Kuva: all3dp.com.

Kaikki ovat varmasti kuulleet antiikin ajan seitsemästä ihmeestä, ja moni on nähnytkin yhden niistä. Gizan suuri pyramidi on ainoa edelleen jäljellä oleva esimerkki seitsemästä, historioitsija Herodotoksen kirjoituksista lähtien maailmaa kiinnostaneesta ihmeestä. Taiteilijoiden näkemyksiä kaikista ihmeistä on pitkin maailmaa, mutta Yhdysvalloissa ”on herätetty henkiin” yksi seitsemästä. Olympiassa aikanaan ollut, ylijumala Zeusta esittänyt patsas on mallinnettu ja luotu uusimmalla 3D-tekniikalla. Tosin vain pienoismallina.

Antiikin ajan kultakolikoista saamme tietoa ylijumala Zeuksen ulkonäöstä aikalaisnäkemyksen mukaan. Kuva: amazingancient.com.

Antiikin ajan kultakolikoista saamme tietoa ylijumala Zeuksen ulkonäöstä aikalaisnäkemyksen mukaan. Kuva: amazingancient.com.

Yhdysvalloissa, Georgian osavaltion pääkaupungissa Atlantassa toimiva Millenium Gate Museum teetti kolmiulotteisen mallin yli 2500-vuotiaasta, 400-luvulla kadonneesta tai hävinneestä patsaasta. mallinnuksesta vastasi kaksi 3D-teknlogian asiantuntijayritystä, Stratasys ja 3DPTree – ja työhön käytettiin Millenium Taten johtajan Jeremy Kobusin mukaan teknologiaa, joka mahdollisimman tarkasti toistaa alkuperäisen patsaan yksityiskohdat. Tosin niiden yksityiskohtien toistaminen on äärimmäisen vaikeaa, koska konkreettista mallia ei ole ollut nähtävillä lähes pariin tuhanteen vuoteen. Tiedot legendaarisen Zeus-patsaan yksityiskohdista on kerätty antiikin ajan kolikoista sekä kirjallisista lähteistä.

Alkuperäinen, Olympiassa sijainnut Zeus oli 13 metrin korkuinen, norsunluusta ja kullasta valmistettu jättimäinen teos. Kuvanveistäjä Feidiaan alkuperäinen työ valmistui 400-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Uusi 3D-malli on mahdollisimman autenttinen, kooltaan 1.8-metrinen (Greek Reporter, 6.8.2016; http://greece.greekreporter.com/2016/08/06/lost-ancient-greek-statue-of-zeus-recreated-through-3d-printing/#sthash.R0XWGXHb.dpuf

Maailman seitsemän ihmettä ovat Artemiin temppeli, Babylonin riippuvat puutarhat, Faroksen majakka, Gizan suuri pyramidi, Halikarnassoksen mausoleumi, Rodoksen kolossi ja Zeuksen patsas Olympiassa.

Mainokset