Avainsanat

, , , , , , , , ,

Kypärättömyyden ohella Mumbain motoristien liikenneturvallisuuskäytännöissä on kohentamisen varaa. Kuva: Kai Aulio.

Kypärättömyyden ohella Mumbain motoristien liikenneturvallisuuskäytännöissä on kohentamisen varaa. Kuva: Kai Aulio.

Yli miljardin asukkaan Intian tieliikenne on ajoittain kaaosmaista, osin nopeasti lisääntyneen ajoneuvokannan, osin huonokuntoisten väylien sekä kehittymättömän liikennekulttuurin takia. Ja oman osansa tuovat tietysti myös ”kaikissa oloissa etuajo-oikeutetut” lehmät, joita käyskentelee niin teillä kuin kaduillakin kaikkialla. Vakavien onnettomuuksien listalla erityisesti moottoripyörät ja skootterit ovat liikenneturvallisuudesta vastaavien silmätikkuina, ja tälle ryhmälle on keksitty omaperäinen – ja mitä ilmeisimmin tehokas – keino parantaa kuljettajien turvallisuutta. Kypäräpakko on saatettu voimaan vasta äskettäin, eivätkä motoristit ole erityisen innostuneita vaatimuksista. Mutta lainsäätäjät keksivät valistusta ja kieltopykäliä tehokkaamman keinon turvallisuusvaatimuksilleen: vast’edes kaksipyöräisten kuljettajille ei myydä polttoainetta, jos ajajalla ei ole kypärää.

”Ei kypärää, ei polttoainetta” -periaatteen lanseerasi Intian suurimman ja länsimaisimman kaupungin, yli 20 miljoonan asukkaan Mumbain (Bombayn) poliisilaitos. Myös Maharastran osavaltion hallitus saattoi voimaan vastaavat säädökset koko osavaltioon. Elokuun 2016 alusta lähtien Maharastran osavaltion alueella yksikään huoltoasema tai muu jakelupiste ei saa myydä polttaineita kypärättömille kaksipyöräisten kuljettajille.

Turistien suosima Keralan osavaltio seurasi Maharastran esimerkkiä ja vahvisti samanlaiset säännöt motoristien kypäräpakosta ja polttoainejakelusta. Eloluun kahden ensimmäisen viikon aikana motoristeja vielä huomautetaan ja valistetaan, mutta tämän jälkeen polttoainemyynti kypärättömälle kuljettajalle on ehdottomasti kiellettyä, ja kiellon rikkojille on luvassa ankaria rangaistuksia (The Hindu, Business Line, 21.7.2016 (Mumbain uutinen), 31.7.2016 (Keralan uutinen).

Mainokset