Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Moskiitot levittävät zikaviruksen lisäksi monia hengenvaarallisia tauteja kuten malariaa, denguekuumetta ja keltakuumetta. Kuva: dglopa.com.

Moskiitot levittävät zikaviruksen lisäksi monia hengenvaarallisia tauteja kuten malariaa, denguekuumetta ja keltakuumetta. Kuva: dglopa.com.

Brasilian Rio de Janeiron kesäolympialaisia varjostanut, muuten jo pitkään Etelä-Amerikkaa piinannut zikavirus on kotiutunut myös Yhdysvaltain eteläiseen Floridan osavaltioon. Ensimmäiset paikallisesti saadut zikatartunnat on varmistettu. Pitkän ja perusteellisen valmistelun jälkeen Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration; FDA) hyväksyi hakemuksen, jonka tarkoituksena on käyttää brittiläisen yhtiön kehittämiä geenimuunneltuja Aedes aegypti -moskiittoja viruksen leviämistä vastaan. Oxitec-yhtiön kehittämät geenimuunnellut eli GMO-moskiitot ovat kaikki koiraita (jotka eivät pistä eivätkä ime verta), joiden geenimuunnoksen seurauksena niiden tuottamat jälkeläiset kuolevat ennen kuin ne itse saavuttavat lisääntymisiän. (GMO = Genetically Modified Organism)

Menetelmässä GMO-koiraiden on pariuduttava luonnollisten moskiittonaaraiden kanssa. Moskiittokanta kutistuu varsin nopeasti, koska uuden sukupolven moskiitot menehtyvät nopeasti, ennen lisääntymiskypsyyden saavuttamista. FDA:n asiantuntijalausunnon mukaan GMO-moskiittojen levittäminen luontoon ei aiheuta ympäristölle vaaraa tai olennaisia muutoksia.

GMO-koiraiden jälkeläiset kuolevat ennen lisääntymisikää

Ennen FDA:n lausuntoa oli jo julkistettu Yhdysvaltain tartuntatautiviraston (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) matkustussuositus, jossa raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään Floridaan matkustamista. vastaava matkustussuositus on julkistettu myös monissa muissa maissa, esimerkiksi Britanniassa. Zikatartunta on terveelle ihmiselle yleensä varsin harmiton, mutta raskauden aikana saadun virustartunnan jälkeen lapsen synnynnäisten epämuodostumien riski on todettu suureksi.

Aedes aegypti -moskiitot levittävät zikaviruksen ohella myös muita eritäin vaarallisia tauteja kuten denguekuumetta, malariaa ja keltakuumetta.

GMO-moskiittojen vapauttamislupaa oli haettu Floridan eteläisimmän osan, Florida Keys -saariketjun alueelle (Forbes, Science, 5.8.2016; http://www.forbes.com/sites/ericmack/2016/08/05/genetically-engineered-mosquitoes-get-a-green-light-to-fight-zika-in-florida/#2eb0186c2fde

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Geenimuunnellut hyönteiset hillitsemään denguekuumeen leviämistä Brasiliassa. Tiedebasaari 10.5.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/05/10.

Denguekuume väheni jopa 90 prosentilla geenimuunneltujen moskiittojen avulla Brasiliassa. Tiedebasaari 21.7.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/07/21

Mainokset