Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Jopa 80 % Kazirangan kansallispuistosta veden alla

Intiansarvikuono kamppailee hengestään tulvan vallassa olevassa Kazirangan kansallispuistossa. Kuva: news.nationalgeographic.com.

Intiansarvikuono kamppailee hengestään tulvan vallassa olevassa Kazirangan kansallispuistossa. Kuva: news.nationalgeographic.com.

Hyvin harvinaisen mutta viime vuosina tehostuneen suojelun ansiosta toipumassa olevan intiansarvikuonon (Rhinoceros unicornis) kanta koki vakavan takaiskun heinä-elokuun vaihteessa 2016, kun monsuunisateiden aiheuttama tulva peitti lajin ylivoimaisesti tärkeimmällä esiintymisalueen Kazirangan kansallispuiston. Assamin osavaltiossa Brahmaputra-joen varsilla sijaitsevasta kansallispuissota jopa 70–80 prosenttia peittyi veden ale. Tulvissa hukkui kansallispuiston asiantuntijoiden mukaan yli 300 eläintä, mukaan lukien 21 intiansarvikuonoa. Yli sata eläintä, yhdeksän sarvikuonoa onnistuttiin pelastamaan erittäin hankalissa operaatioissa.

Intiansarvikuono on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) uhanalaisluokituksessa vaarantuneiden lajien listalla. Lajin kokonaiskanta oli viimeisimmän laskennan mukaan noin 3 300 yksilöä. Aikanaan salametsästys ajoi intiansarvikuonon jopa sukupuuttoon kuolemisen vaaraan, mutta tehostunut suojelu on kohentanut lajin kantaa. Kazirangan tulva kuitenkin osoittaa, että yksittäiset tapahtumat voivat vaikuttaa huomattavasti harvinaisten lajien selviytymisen mahdollisuuksiin (CNN, 4.8.2016; http://edition.cnn.com/2016/08/03/asia/india-rhino-floods/index.html

Mainokset