Avainsanat

, , , , ,

Portugali on jo nykyisellään merkittävä aurinkoenergian hyödyntäjä, mutta lähivuosina valmistuvat uudet laitokset lisäävät kapasiteettia reilulla tuhannella megawatilla. Kuva: en.wikipedia.org.

Portugali on jo nykyisellään merkittävä aurinkoenergian hyödyntäjä, mutta lähivuosina valmistuvat uudet laitokset lisäävät kapasiteettia reilulla tuhannella megawatilla. Kuva: en.wikipedia.org.

Eteläisen Euroopan suotuisista olosuhteista nauttiva Portugali alkaa tosissaan hyödyntää sijaintiaan. Maan energiaministeriön käsittelyssä on 35 uusien aurinkovoimaloiden rakennushanketta, jotka on todettu teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisiksi ja kannattaviksi. Näiden voimalahankkeiden yhteinen sähköntuotantokapasiteetti on 1 250 megawattia, ja näiden tuotanto riittäisi 750 000 kotitalouden sähköntarpeen tyydyttämiseen. Kestävän tuotannon näkökulmasta on tärkeää, että voimalat voivat toimia kannattavasti ilman yhteiskunnan tukea. Tätä nykyä maan hallituksen ohjaamassa aurinkoenergian hyödyntämishankkeessa on mukana 180 megawatin (MW) aurinkovoimalat, joista pääosa toimii maan eteläosassa, Alentejon alueella.

Aurinkoenergian tuottajiksi olisi hakukkaita paljon ohjelmaan sisällytettyä enemmänkin. Marraskuun 2015 ja toukokuun 2016 välillä energiaministeriö sai kaikkiaan 68 aurinkovoimalahakemusta, joista siis noin puolet todettiin kannattaviksi. Kaikkian hakemuksissa tavoiteltiin peräti 2 300 megawtin aurinkosähkön tuotantoon yltävää voimalamäärää (The Portugal News Online, 28.7.2016; http://theportugalnews.com/news/solar-energy-for-750000-homes/39014

 

Mainokset