Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Pitkään jatkunut Intian tiikerikannan voimistuminen on kohdannut ikävän käänteen vuoden 2016 alkupuoliskolla. Kuva: icilart.com.

Pitkään jatkunut Intian tiikerikannan voimistuminen on kohdannut ikävän käänteen vuoden 2016 alkupuoliskolla. Kuva: icipart.com.

Intian kansalliseläimen tiikerin (Panthera tigris) kohtalo oli vuosikymmeniä sitten vaakalaudalla, kun elinympäristöjen tuhoutuminen ja salametsästys olivat ajaneet suurpedon jopa sukupuuton partaalle. Tätä nykyä tiikerillä menee paremmin: Lajin kokonaiskanta on kääntynyt kasvuun, ja tehostettujen suojelutoimien ansiosta tiikerien kokonaismäärä voi jopa kaksinkertaistua tulevina vuosikymmeninä. Mutta suurten linjojen lupaavista uutisista huolimatta ainakin vuoden 2016 alkupuolisko on ollut Intian tiikereille vaikea. Tammi-heinäkuun 2016 välisenä aikana tietoon on tullut 73 tiikerin kuolemantapausta.  Koko vuoden 2015 saldona oli 78 tiikerikuolemaa.

Alkuvuoden 2016 tiikerikuolemista 21 ovat varmistettuja, ja rikollisten kiinnisaamiseen johtaneita tapauksia, 7 tapausta ovat olleet luonnollisia kuolemia, ja lopuista 45 tapauksesta viranomaisilla ei ole tietoa.

Petokannan tilasta raportoinut Intian ympäristöministeri Anil Madhav Dave totesi vuoden 2016 olevan huolestuttava käänne myönteisessä kehityksessä. Aikaisempia käytäntöä kehittyneemmällä ja luotettavammalal menetelmillä toteutetun seurannan mukaan Intian tiikerikanta on kuluvan vuosikymmene aikana lähes kolminkertaistunut. Uusimman laskennan mukaan Intiassa oli 2226 tiikeriä (laskennan luotettavuusrajojen vaihteluväli on 1945–2491) yksilöä), kun vuonna 2010 kissapetojen määräksi arvioitiin 1706 (laskennan luotettavuusväli 1520–1909).

Koko maailman tiikerikanta on noin 3 300 yksilöä, joista valtaosa elää Intiassa. Jättivaltion alueella on panostettu tiikerien suojeluun ja tulevaisuuteen perustamalla erityisiä tiikerinsuojelualueita. Uutena keinona ovat maanomistajille osoitettavat korvaavat metsäalueet tilanteissa, joissa tiikerien suojelualueiden välille halutaan luoda metsätaloustoimien ulkopuolelle jätettäviä luonnontilaisia käytäviä (The New Indian Express, 26.7.2016.

 

Mainokset