Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Mannerlaattojen liikkeiden seurauksena siirtymä 7 senttimetriä vuodessa

Australian paikka maailmankartalla on jotakuinkin ennallaan, mutta tarkoissa pakannukissa käytettävät koordinaatit pitää päivittää. Kuva: NASA, Robert Simmon and Reto Stöckli.

Australian paikka maailmankartalla on jotakuinkin ennallaan, mutta tarkoissa paikannuksissa käytettävät koordinaatit pitää päivittää. Kuva: NASA, Robert Simmon and Reto Stöckli.

Maankamaran kiinteä kallioperusta on jatkuvassa liikkeessä, tosin niin hitaassa että vain harvinaisten maanjäristysten aikana nuo siirtymät havaitaan konkreettisesti. Maapallon mannerlaatoista Australian laatta siirtyy nopeimmin – pääilmansuuntien mukaan kohti pohjoista – keskimäärin noin 70 millimetriä vuodessa. Maailmankarttoja ei tarvitse heti piirtää uudelleen tuollaisen muutoksen seurauksena, mutta nykypäivän erittäin tarkoille satelliittipaikannuksille siirtymä on ongelmallinen.

Australian mantereen GPS- (Global Positioning System) paikannuksen perustana olevat koordinaatit on viimeksi vahvistettu vuonna 1994. Koordinaattien määrittämisestä ja vahvistamisesta vastaava valtakunnallinen organisaatio, the Geocentric Datum of Australia; GDA, tiedostaa ongelman, sillä virallisen koordinaatiston ja todellisen nykytilanteen välillä on etäisyyttä jo 1.5 metriä.

Jokapäivän GPS-paikannuksissa puolentoista metrin virheellä ei ole merkitystä, sillä esimerkiksi älypuhelimissa ja muissa kuluttajatuotteissa oleva teknologia tarjoaa ”vain” 5–10 metrin tarkkuuden. Mutta äärimmäistä tarkkuutta vaativissa paikannuskohteissa ero on venähtänyt jo liian, jopa vaarallisen suureksi, ja siksi GDA päivittää Australian koordinaatiston perusruudukon vuonna 2017. Uudet koordinaatiston perusarvot asetetaan vastaamaan Australian mantereen todellista sijaintia vuonna 2020. Tämän takia parin vuoden ajan GPS-paikannus antaa edelleen väärää tietoa, tuolloin ero on lähes kaksi metriä päinvastaiseen suuntaan kuin nykyisin. Ero on kuitenkin pieni, eikä sillä ole merkitystä käytännön sovellutuksissa, viranomaiset toteavat (Science Alert, 1.8.2016; http://www.sciencealert.com/australia-s-about-to-move-1-5-metres-to-the-north

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Maanjäristys madalsi Mount Everestiä. Tiedebasaari 1.5.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/05/01

Mainokset