Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Reaktori irtosi ja ”lipui hitaasti ja pehmeästi maahan”

Astravetsin ydinvoimalan ensimmäisen yksikön on määrä aloittaa sähköntuotanto vuonna 2018. Kuva: Reuters.

Astravetsin ydinvoimalan ensimmäisen yksikön on määrä aloittaa sähköntuotanto vuonna 2018. Kuva: Reuters.

Ranskalaisen Arevan vaikeudet Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakennustöissä tunnetaan jo turhankin hyvin. Mutta sattuu sitä itänaapurimme ydinrakentajillekin. 10.7.2016 Valko-Venäjän ensimmäisen ydinvoimalan, Astravetsin (venäläisittäin Ostrovets) rakennustöissä sattui vahinko, jossa ydinreaktori pääsi lipsahtamaan asentajien hallinnasta. Reaktorin kiinnitykset eivät pitäneet, ja ydinvoimalan keskeisin komponentti putosi – tai kuten voimalan toimittavan venäläisyhtiön Rosatomin varajohtaja Alexander Lokshin asian ilmaisee, ”lipui alas hitaasti ja kosketti maata pehmeästi”. Liettuan ympäristöministeri Kęstutis Treciokas luonnehti Rosatomin selityksiä reaktoritapahtumasta ”lapsellisiksi”. Astravetsin ydinvoimalan rakennustöistä vastaavat kokonaan venäläiset.

Lokshinin mukaan reaktori ei tapahtumassa mitenkään vahingoittunut, mutta yhtiö lupaa tarvittaessa vaihtaa reaktorin uuteen. Ydinteknologiaan ja kaikkeen muuhunkin ydinvoimaan ja radioaktiivisuuteen liittyvät asiat ovat herkkiä ja tunteisiin vetoava kaikkialla, ja etenkin Valko-Venäjällä. Huhtikuussa 1986 ex-Neuvostoliittoon kuuluneen Ukrainan Tshernobylissä sattuneessa, kaikkien aikojen vakavimmassa ydinvoimalaonnettomuudessa levinnyt radioaktiivinen laskeuma saastutti pahoin Valko-Venäjän aluetta.

Naapurimaa Liettuan hallitus vaatii puolueetonta selvitystä

Liettualaiset kansalaisjärjestöt ovat vaatineet vain 20 kilometrin päässä maiden rajalta ja 50 kilometrin etäisyydellä Liettuan pääkaupungista Vilnasta sijaitsevan Astravetsin ydinvoimalatyömaan lakkauttamista reaktorihaverin takia. Ydinvoimalan ensimmäisen yksikön on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2018 loppupuolella (Uutistoimisto AP 1.8.2016; http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_BELARUS_NUCLEAR?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2016-08-01-13-06-21

Myös naapurimaa Liettua on esittänyt virallisen huolestumisensa Rosatomin ydinvoimalatyömaan tapahtumista. Liettuan hallitus esitti 26.7.2016 nootin Valko-Venäjän suurlähetystölle vaatien täyttä selvitystä maiden rajan läheisyydessä sijaitsevan voimalatyömaan reaktoritapahtumasta. Samalla Liettuan hallitus esittää, että Euroopan unionin on selvitettävä Astravetsin ydinvoimalatyömaan olosuhteet, ja mitä 10.7.2016 oikein tapahtui. Tapahtuman kulku on saatettava myös Kansainvälisen Atomienergiajärjestön (International Atomic Energy Agency; IAEA) tietoon ja tarkastettavaksi, Liettuan hallitus edellyttää.

Astravetsin työmaalla on ollut ongelmia aikaiseminkin. Liettuan energiaministeriö on ilmoittanut huhtikuussa 2016 ”tapahtumassa vaurioituneista rakenteista”. Sittemmin tapahtuman vauriot on todettu pieniksi (The Baltic Times, 29.7.2016; http://www.baltictimes.com/lithuania_hands_note_to_belarus_over_astravyets_n-plant__turns_to_brussels_for_help/

Mainokset