Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Ainakin kolmen vuosituhannen ikäinen Kiinalainen marjakuusi on tätä nykyä rauhoitettu. Kuva: newsx.com.

Ainakin kolmen vuosituhannen ikäinen kiinalainen marjakuusi on tätä nykyä rauhoitettu. Kuva: newsx.com.

Monista puulajeista löytyy ei puolilta maailmaa yksilöitä, jotka ovat ajanlaskumme alkua vanhempia. Tunnetuimpia ikiaikaisia edustajia lienevät Pohjois-Amerikan länsiosien Kalliovuorilla tavattavat, yli 100-metrisiksi kasvavat punapuut. Mutta todellisia ”metusalem-luokan” puita löytyy myös idästä – ja myös pienemmistä lajeista. Kiinan valtiollinen Xinhua-uutistoimisto raportoi 31.7.2016 maan koillisosan Jilinin maakunnasta löytyneestä, ainakin 3 000 vuoden ikäisestä marjakuusesta (Taxus-suvun puusta).

Poikkeuksellisen vanha marjakuusi kasvaa metsikössä, jossa näitä harvinaisia puita on noin 30 yksilöä. Hyväkuntoisen havupuuvanhuksen rungon läpimitta on 1.68 metriä.

Kasvikunnan kehityshistoriassa Taxus-sukua on kutsuttu ”eläviksi fossiileiksi”. Kiinassa marjakuusia tiedetään esiintyneen ainakin 2.5 miljoonan vuoden ajan.

Taxus-suvun puut ovat harvinaistuneet monilla seuduilla hakkuiden takia, sillä puista saadaan syöpäsairauksien kemoterapiassa käytettävien valmisteiden tärkeää tehoainetta, taksoli- (paklitakseli-) yhdistettä. Tätä nykyä kiinalainen Taxus-laji on erityisesti suojeltu, uhanalaiseksi luokiteltu laji (Xinhua Online, 31.7.2016; http://news.xinhuanet.com/english/2016-07/31/c_135552965.htm

Mainokset