Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Puupiirros vuodelta 1520 palautettiin Staatsgalerie-museoon Stuttgartiin

Kulttuuriarvoja kunnioittava keräilijä palautti kirpputorilta löytämänsä 1500-luvun arvoteoksen oikealle omistajalleen. Kuva: Staatsgalerie Stuttagart.

Kulttuuriarvoja kunnioittava keräilijä palautti kirpputorilta löytämänsä 1500-luvun arvoteoksen oikealle omistajalleen. Kuva: Staatsgalerie Stuttagart.

Tarkkasilmäinen ja asiantunteva keräilijä havaitsi ranskalaisen Sarrebourgin kaupungin kirpputorilla kohteen, jonka arvoa myyjä tai muut löytöjen etsijät eivät varmasti ymmärtäneet. Kyseessä oli Saksan kaikkien aikojen kuuluisimman taiteilijan, Albrecht Dürerin (1471–1528) puupiirros. Kyseinen teos, vuonna 1520 valmistunut vedos esittää Mariaa ja Jeesus-lasta. Piirros on osa 15 teoksen sarjaa, joka esittää Mariaa ja Jeesusta. Teokset on valmistettu eri aikoina ja piirrokset on sijoitettu eri paikkoihin, moniin eri maihin.

Ranskalaiselta kirpparilta löytynyt teos kirjattiin saksalaiseen Kulturverluste -luetteloon eli kadonneiden taideteosten listaukseen, kun piirroksen kohtalosta ei tiedetty toisen maailmansodan jälkeen. Asiantuntijoiden oletuksena oli, että piirros olisi myyty Ranskaan noin vuonna 1945, mutta teoksen kohtaloista yli 70 vuoteen ei ole ollut mitään tietoa. Dürer-piirroksen tie kirpputorille on sekin tuntematon.

Kirpputorilta Dürer-teoksen löytänyt keräilijä havaitsi teoksen taustasta Staatsgalerie Stuttagartin leiman ja päätti palauttaa erittäin hyväkuntoisena säilyneen teoksen oikeaan kotiinsa. Galleria ei halua tai pysty arvioimaan piirroksen rahallista arvoa. Staatsgalerien kokoelmissa on noin 250 Dürerin teosta (ArtnetNews, 29.7.2016;  https://news.artnet.com/art-world/long-lost-durer-etching-discovered-flea-market-581891

Mainokset