Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Karhunkäpälien takavarikot Kiinan rajoilla ovat yleisiä sekä maan rajojen sisällä että ulkopuolella, ennen laittoman lastin pääsyä kohdemaahan. Kuva: Reuters.

Karhunkäpälien takavarikot Kiinan rajoilla ovat yleisiä sekä maan rajojen sisällä että ulkopuolella, ennen laittoman lastin pääsyä kohdemaahan. Kuva: Reuters.

Kiinan virallinen luonnonsuojelu on virallisten tiedotteiden ja tilastojen mukaan kohentunut merkittävästi viime vuosina ja vuosikymmeninä, mutta jättivaltion luontoasioissa on minkä tahansa vertailun mukaan erittäin synkkä varjopuoli, uhanalaisten ja harvinaisten eliöiden salakuljetus ja hyväksikäyttö. Uusin todiste kiinalaisten kyltymättömästä harvinaisuuksien nälästä saatiin Habarovskissa, Itä-Venäjällä, jossa tulliviranomaiset takavarikoivat muun muassa 535 karhujen käpälää. Kiinaan matkalla olleisiin kontteihin oli pakattu karhunkäpälien lisäksi neljä kiloa mammutin luita, 2.4 kiloa jadea sekä tuhansia minkin nahkoja, kertoi Ria Novosti -uutistoimisto.

Takavarikoidussa erässä oli jalkateriä sekä tavalliselta ruskeakarhulta (Ursus arctos) että uhanalaiselta himalajankarhulta (Selenarctos thibetanus).

Takavarikoidut tuotteet oli pakattu säkkeihin, ja konteissa oli vain kiinankielisiä tekstejä. Viranomaisarvion mukaan takavarikoidun erän myyntihinta Kiinan mustan pörssin markkinoilla olisi ollut yli 600 000 euroa. Konttien omistaja on vangittu ja hän on myöntänyt syyllisyytensä. Salakuljetuslastin määränpäänä oli Tongjiangin kaupunki itäisessä Heilongjiangn maakunnassa.

Karhunkäpälät ovat Kiinassa erittäin suosittuja ja kysyttäjä korkeasta hinnasta huolimatta. Käpäliä käytetään muun muassa parantavina taikakaluina sekä luksusravintoloissa erikoisannosten aineosina. Annos laittomista karhunkäpälistä valmistettua ruokaa voi maksaa jopa tuhannen euron verran yaneja (RT News, 31.7.2016; https://www.rt.com/news/354046-bear-paws-smuggling-russia-china/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiinan rajalla 148 suden nahan takavarikko. Tiedebasaari 11.2.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/02/11

 

Mainokset