Avainsanat

, , , , ,

2 740 suojelualuetta, 14.8 % maa-alasta suojeltu

Kiinan ensimmäiseksi luonnonsuojelualueeksi 60 vuotta sitten vahvistetun Denghu-vuorten maisemat ovat arvokkaita paitsi maiseman ja lajiston suojelussa myös matkailun vetonaulana. Kuva: absolutechinatours.com.

Kiinan ensimmäiseksi luonnonsuojelualueeksi 60 vuotta sitten vahvistetun Denghu-vuorten maisemat ovat arvokkaita paitsi maiseman ja lajiston suojelussa myös matkailun vetonaulana. Kuva: absolutechinatours.com.

Maailman väkirikkaimman valtion, yli 1.3 miljardin asukkaan Kiinan luonto on menneinä vuosikymmeninä joutunut kärsimään nopeasti lisääntyvän ihmismäärän ja talaouskasvun vaatimuksista saastumisen sekä maankäytön muutosten muodossa. Mutta viime aikoina Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen virallissa ohjelmissa – ja myös käytännön toimissa – on nähty myönteistä kehitystä. Tätä nykyä Kiinan virallinen luonnonsuojelu on hyvinkin vertailukelpoisella kansainvälisellä tasolla.

Uusimman tilaston mukaan Kiinassa on 2 740 virallisesti vahvistettua luonnonsuojelualuetta, joiden yhteinen pinta-ala kattaa 1.47 miljoonaa neliökilometriä. Suojeltu ala on 14.83 prosenttia jättivaltion pinta-alasta. Osuus on kaikkien maailman valtioiden keskiarvoa korkeampi.

Vahvistetut suojelualueet on suunnitellusti sijoitettu sekä maantieteellisesti että erilaiset luontotyypit huomioiden mahdollisimman kattavasti. Erilaisista maaekosysteemityypeistä 90 prosenttia on saatu vahvistettujen suojelualueiden piiriin. Kiinassa tavattavista alkuperäisen luonnon kasvi- ja eläinlajeista 89 prosenttia tavataan suojelualueilla. Myös kansainvälisten sitoutumusten ja tavoitteiden edellyttämät luonnonperinnön kohteet on huomioitu suojelualueiden perustamisessa.

Kiinan luonnonsuojelun edustavuus ja kattavuus on kehittynyt nopeasti. Maan ensimmäinen lain nojalla vahvistettu suojelualue, Dinghu Mountain, Guoangdongin maakunnassa perustettiin tasan 60 vuotta sitten, vuonna 1956. Nopeasta ja laajasta edistymisestä huolimatta jättivaltion luonnonsuojelua ei ole saatettu valmiiksi, myöntää Kiinan ympäristöministeri Chen Jining, jonka mukaan muun muassa lainsäädäntö ei vielä huomioi tarpeeksi luonnon vaatimuksia esimerkiksi maankäytön varauksissa ja suunnitelmissa (China Today, July 2016).

 

Mainokset