Avainsanat

, , , , , , , , ,

Kieltosopimuksen ulkopuolella vain Egypti, Etelä-Sudan, Israel ja Pohjois-Korea

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö valvoo joukkotuhoaseiden valmistusta, hallussapitoa ja käyttöä kieltävää sopimusta. Kuva: wikimedia.org.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö valvoo joukkotuhoaseiden valmistusta, hallussapitoa ja käyttöä kieltävää sopimusta. Kuva: wikimedia.org.

Kemiallinen sodankäynti sekä kaikenlaisten kemiallisten aseiden valmistus ja hallussapito ovat kansainvälisten – lähes kaikkien valtioiden hyväksymien – sopimusten mukaan kiellettyjä. Mutta maailmassa on yhä neljä valtiota, jotka eivät ole suostuneet kieltosopimusta vahvistamaan (ratifioimaan). Nämä tappavia kemiallisia aseita hallussaan pitävät ja ainakin periaatteessa niillä vastustajiaan uhkaavat valtiot ovat Egypti, Etelä-Sudan, Israel sekä Pohjois-Korea. Kemian alan asiantuntijoiden järjestöt niin Israelissa kuin Euroopassa ovat julkistaneet Israelin poliittiselle johdolle osoitetun vaatimuksen, että maa luopuu kemiallisista aseistaan ja liittyy yhteisen, turvallisempaan maailman pyrkivään yhteiseen rintamaan.

Kemiallisten aseiden kieltosopimus allekirjoitettiin 13.1.1993 ja se tuli voimaan huhtikuussa 1997. Israel kuuluu alkuperäisiin allekirjoittajiin, mutta valtio on jättänyt sopimuksen ratifioimatta. Sopimusta valvoo Kemiallisten aseiden kieltojärjestö, jolle myönnettiin toiminnastaan Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2013.

Israelin kemistien yhdistys (The Israel Chemical Society) julkisti Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle osoitetun avoimen kirjeen, jossa vaaditaan hallitusta ratifioimaan kemiallisten aseiden kieltosopimus (engl. Chemical Weapons Convention) ja näin ”poistamaan kemiallisten aseiden kirousta Maan päältä”.

Julkisuudessa on ollut tietoja, että Etelä-Sudan olisi jo valmistellut sopimuksen ratifiointia. Kesällä 2016 kiihtyneet sisäiset levottomuudet/sotatoimet voivat kyllä ainakin viivyttää hankkeen etenemistä. Mutta Israelille tärkeää on arkkivihollisen Egyptin kanta. Asiantuntijapiireissä uskotaan Egyptin seuraavan nopeasti perässä, jos Israel ensin sitoutuu kieltosopimukseen.

Israelin kemistien vetoomukseen yhtyi omassa lausunnossaan eurooppalaisten kemian ja molekyylitutkimuksen alojen tutkijoiden keskusjärjestö. The European Association of Chemical and Molecular Scientists – jonka jäsen myös Israel on – esittää omassa lausunnossaan, ”ettei kemiallisilla aseilla ole sijaa sivistyneessä yhteiskunnassa.  Kemiallisilla aseilla ei ole edes pelotevaikutusta, vaikka aseet ovat kauhistuttavia. Maailmalla on ainutlaatuinen tilaisuus päästä eroon tästä vitsauksesta, ja olemme jo lähellä tätä tavoitetta.” Euroopan kemisti- ja molekyylitutkijoiden yhdistys vetoaa pääministeri Netanjahuun, jota Israel ratifioi kemiallisten aseiden kieltosopimuksen niin pian kuin mahdollista (Chemistry World, 21.7.2016; http://www.rsc.org/chemistryworld/2016/07/israel-scientists-urge-government-destroy-chemical-weapons

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Syyrian kemialliset aseet on tuhottu. Tiedebasaari 4.1.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/01/04

Mainokset