Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Suihkukoneiden taivaalle jättämät vana vaikuttavat ilmastoa lämmittävästi, vaikka paikallisesti ja hetkellisesti jääkidepilvien vaikutusvoi olla viilentäväkin. Kuva: Kai Aulio.

Suihkukoneiden taivaalle jättämät vanat vaikuttavat ilmastoa lämmittävästi, vaikka paikallisesti ja hetkellisesti päästöjen vaikutus voi olla viilentäväkin. Kuva: Kai Aulio.

Kaupallisen lentoliikenteen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt lämmittävät ilmakehää siinä kuin mikä tahansa muukin vastaava ihmistoiminnan aiheuttama kuormitus. Silti suurten suihkukoneiden päästöjä ei mitenkään huomioitu esimerkiksi joulukuussa 2015 Pariisissa solmitussa ilmastosopimuksessa. Yleisimmin esitetyn arvion mukana suihkukoneiden osuus ihmisen aiheuttamasta, ilmastoa lämmittävästä kuormituksesta on noin kaksi prosenttia. Monissa ympäristöalan julkaisuissa tuo osuus arvioideaan kuinkin jopa viideksi prosentiksi. Helmikuussa 2016 ympäristöjärjestöt haastoivat Yhdysvaltain ympäristöviraston (Environmental Protection Agency; USEPA) oikeuteen lentoliikenteen päästörajoitusten laiminlyönnistä. EPA reagoi painostukseen ja esitti 25.7.2016 kaupalliselle suihkukoneliikenteelle huomattavia vaatimuksia päästöjen vähentämiseksi.

EPA julkilausuman mukaan lentoliikenteen päästöt vaarantavat sekä ihmisten että ympäristön terveyttä. Päästörajoitusten tiukentamiseen EPA:lla on oikeus – vaikka ilmailuteollisuus uusia rajoituksia vastustaakin –  Yhdysvaltain ilmansuojelulain (Clean Air Act) nojalla. EPA ilmanlaatu- ja ilmastoasioista vastaava johtaja Janet McCabe myönsi lentoliikenteen olevan kolmanneksi suurin liikenneperäisen kuormituksen aiheuttaja Yhdysvalloissa. Kuormitusmääriltään suurempia toimialoja, yksityisautoilua ja raskasta tieliikennettä koskevat pakokaasupäästöjen rajoitukset ovat jo voimassa.

EPA asettamat päästönormit vastaavat – tai ovat viraston mukaan jopa tiukempia kuin Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (International Civil Aviation Organization; ICAO) helmikuussa 2016 esittämät vaatimukset. ICAO:n vaatimuksena on, että kaupallisen lentoliikenteen suihkukoneiden polttoaineen kulutuksen – ja samalla hiilidioksidipäästöjen – on oltava neljä prosenttia nykyistä pienempiä.  hiilidioksidipäästöt uusissa lenkokonemalleissa saatetaan voimaan vuoteen 2020 mennessä, ja jo nykyisin valmistettavilla konetyypeillä vastaavat päästöleikkaukset on saavutettava vuoteen 2023 mennessä. Pienlentokoneet sekä sotilaskoneet jäävät EPA:n määräysten ulkopuolelle (CBS News, 25.7.2016; http://www.cbsnews.com/news/epa-moves-to-regulate-climate-warming-airliner-pollution/

Lentokoneiden päästöjen ilmastoa lämmittävä kokonaisvaikutus on varmasti kiistaton, mutta paikallisesti tilanne on monimutkaisempi. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suihkukoneiden taivaalle jättämät valkoiset juovat vaikuttavat päiväaikaan maanpinnan läheisiä ilmakerroksia viilentävästi, mutta toisaalta paikallisiin yölämpötiloihin niillä on kohottava vaikutus (Suihkukoneiden taivaalle jättämät vanat vaikuttavat lämpötiloihin. Tiedebasaari 25.5.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/05/25

Mainokset