Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Rio de Janeirossa – kuten kaikissa suurkaupungeissa, varsinkin etelän lämpimissä maissa – on paljon kulkukissoja. Kuva: Proteção Animal Mundi.

Rio de Janeirossa – kuten kaikissa suurkaupungeissa, varsinkin etelän lämpimissä maissa – on paljon kulkukissoja. Kuva: Proteção Animal Mundi.

Brasilian toiseksi suurimman kaupungin Rio de Janeiron järjestämät kesäolympialaiset ja paraolympialaiset ovat olleet jo vuosia otsikoissa paitsi urheilullisten myös – ja ennen kaikkea – sosiaalisten ja taloudellisten puitteidensa takia. Pitkään jatkuneen taloudellisen kasvun jälkeinen taantuma sekä kisojen vaatiman infrastruktuurin rakentamisen kalleus ovat saaneet jopa urheiluun intomielisesti suhtautuvat brasilialaiset epäilemään kansainvälisten suurtapahtumien mielekkyyttä. Pahamaineisten slummialueiden, favelojen, saneerauksissa ja köyhän väestön siirroissa on käytetty keinoja, joissa ihmisoikeuksia on loukattu. Yksi ryhmä riolaisia on joka tapauksessa olympialaisten sosiaalisen muutoksen voittaja: Katujen kulkukissat.

Rio 2016 -kisaorganisaatio on solminut suhteet ja yhteistyösopimuksen kansainvälisen World Animal Protection (Proteção Animal Mundi) -eläinsuojeluorganisaation kanssa yli kuuden miljoonan ihmisasukkaan kaduilla kuljeksivien kissojen kohtelusta. Kisajärjestäjien mukaan kaikkia organisaation toimijoita on ohjeistettu, miten kissoja ja muita eläimiä kohdellaan asiallisesti (inhimillisesti) sekä Brasilian lakien edellyttämällä tavalla. Katukissoille on varattu myös uusi suojatarha, jonne avun tarpeessa olevat eläimet siirretään. Sekä kissojen että ihmisten terveyttä ja turvallisuutta lisäävänä toimena kulkukissoja rokotetaan, steriloidaan ja ruokitaan. Kaduilta talteen otettuja, tarkastettuja ja hoidettuja kulkukissoja tarjotaan suojapaikasta myös adoptoitaviksi (Rio 2016; https://www.rio2016.com/en/news/rio-2016-welcomes-stray-cats-new-shelter

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kreikan kulkukoirien ja -kissojen oloihin kohennusta valtion tuella. Tiedebasaari 31.7.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/07/31

Mainokset