Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

”Tieteellisen pyynnin” saaliina 90 seivalasta ja 25 tropiikinvalasta

Japanin valaanpyynti on kansainvälisten sopimusten vastaista, tapahtuipa "tieteellisen tutkimuksen" nimissä tehty tappaminen eteläisillä tai pohjoisilla merillä. Kuva: The Weekly Observer.

Japanin valaanpyynti on kansainvälisten sopimusten vastaista, tapahtuipa ”tieteellisen tutkimuksen” nimissä tehty tappaminen eteläisillä tai pohjoisilla merillä. Kuva: The Weekly Observer.

Japani jatkaa kiisteltyä – ja kansainvälisin sopimuksin kiellettyä – valaanpyyntiään. Talvikauden aikainen, tieteellisen tutkimuksen nimissä harjoitettava – pyynti oli vuonna 2016 aikaisempaa vähäisempää, mutta Antarktiksen vesiltä japanilaisalukset tappoivat 333 valasta. Kevätkaudella Japanin valaanpyyntilaivasto operoi Tyynenmeren koillisosan vesillä, ja touko-heinäkuun 2016 pyyntikauden saaliina oli 115 valasta.

Japanin kalastusasioista vastaavan viraston mukaan valaanpyyntiä jatketaan valaskantojen vahvuuden ja merinisäkkäiden kunnon selvittämiseksi – eli tieteellisen valanpyynnin perusteet ovat voimassa, vaikka kansainvälisen yhteisön usko näihin perusteisiin on olematonta. Yleisessä tiedossa on, että valtaosa tutkimuskäyttöön tapettujen valaiden lihasta päätyy ihmisten ja lemmikkieläinten ruoaksi.

Touko-heinäkuun 2016 toimintakaudella pohjoisen Tyynenmeren valaanpyyntilaivasto kohtasi viraston mukaan 270 seivalaiden (Balaenoptera borealis) ryhmää, joissa oli yhtensä 444 yksilöä sekä 94 tropiikinvalaiden (Balaenoptera edeni / B. brydei) ryhmää, joissa oli yhteensä 104 valasta. Noin kolmen kuukauden pyyntikaudella japanilaislaivasto tappoi ja toi maihin 90 seivalasta sekä 25 tropiikinvalasta.

Japani on esittänyt Kansainväliselle valaanpyyntikomissiolle (International Whaling Commission; IWC) ehdotuksen tieteellisen pyynnin ohjelmasta, jossa tapettaisiin noin 4 000 valasta 12 vuoden aikana Antarktiksen vesiltä. Kalastusasioista vastaavaa viraston mukaan Japani on esittämässä uusia ehdotuksia myös pohjoisen Tyynenmeren valaanpyynnin jatkamisesta – tieteellisen pyynnin nimissä täälläkin (Japan Today, 25.7.2016; http://www.japantoday.com/category/national/view/japan-captures-115-whales-in-northwestern-pacific-in-may-july

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi vuonna 2014 Japania jatkamasta tieteellistä valaanpyyntiään. Kaupallinen valaanpyynti on ollut koko maailmassa kiellettyä jo vuodesta 1986 lähtien.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Japanin valaanpyyntialukset palasivat mukanaan 333 ”tieteelliseen tutkimukseen” tapettua lahtivalasta. Tiedebasaari 26.3.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/03/26

Japanin valaanpyyntialukset merelle kansainvälisestä vastustuksesta – ja toiminnan laittomuudesta – huolimatta. Tiedebasaari 2.12.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/12/02

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio tyrmää Japanin uudet valaanpyyntisuunnitelmat. Tiedebasaari 14.4.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/04/14

Japanin valaanpyyntialukset palasivat mereltä ilman saalista – ensi kerran 30 vuoteen. Tiedebasaari 28.3.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/03/28

Mainokset