Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

17 osuutta, 4 mannerta, 2 valtamerta, 9 valtiota, 558 lentotuntia

Solar Impulse 2 Yhdysvalloissa, San Franciscon yllä. Kuva: N. Berger, AP Photo, Picture-alliance.

Solar Impulse 2 Yhdysvalloissa, San Franciscon yllä. Kuva: N. Berger, AP Photo, Picture-alliance.

Ensimmäinen ilman polttoainetta tehty maailmanympärilento laskeutui onnistuneesti lähtöpaikkaansa yli viidensadan tunnin ja 17 etapin jälkeen. Sveitsiläisen Bertrand Piccardin ohjaama Solar Impuse 2 -lentokone laskeutui 26.7.2016, kello 03.05 paikallista aikaa Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Abu Dhabissa sijaitsevalle Al Bateen Executive Airport -lentokentälle. Historialliselle matkalleen yksipaikkainen sveitsiläiskone, jota ohjasi Piccardin ohella vuorotellen hänen maanmiehensä Andre Borschberg, lähti Abu Dhabista 9.3.2015. Matkan aikana kone joutui pitämään noin yhdeksän kuukauden huoltoseisokin Havaijilla.

Solar Impulse 2 on kooltaan jättimäinen. Koneen siipien kärkiväli on 72 metriä, mutta kone painaa vain normaalin henkilöauton verran. Voimanlähteenä neljälle sähkömoottorille ovat 17 248 siipiin sijoitettua aurinkopaneelia. Yöaikaan tarvittava käyttövoima saadaan päivisin litiumakkuihin varastoidusta energiasta.

Ennätyslento – ainoa lajissaan toistaiseksi – oli pituudeltaan noin 42 000 kilometriä, ja ilmassa Solar Impulse 2 oli kaikkiaan noin 558 tuntia. Maailmanympärilento koostui 17 etapista, jotka kulkivat neljän maanosan, kahden valtameren ja kolmen muun merialueen yli. Matkaosuuksillaan Solar Impulse 2 eteni 45–90 kilometrin tuntinopeudella, ylimmillään reilun 9 000 metrin korkeudessa. Yhdistyneistä Arabiemiraateista lähteneen ja samaan paikkaan palanneen lennon 17 etappiin kuuluivat pysähdykset Omanissa, Intiassa, Myanmarissa, Kiinassa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Egyptissä. Maailmanympärilennon etapit lähtö- ja määräpaikkoineen, matkan pituuksineen ja lentoaikoineen on yksityiskohtaisesti eritelty alla olevan linkin osoittamassa BBC-uutisessa.

Pisin yksittäinen etappi ulottui Japanin Nagojasta Havaijille. Tällä lennolla Borschberg rikkoi aikaisempia pituus- ja aikaennätyksiä yhtäjaksoisella 8 924 kilometrin ja 118 tunnin etapilla. Piccard oli ohjaimissa, kun Solar Impulse 2 ylitti Atlantin valtameren 71 tunnissa ja 8 minuutissa (Tiedot koottu useiden uutistoimistojen lähteistä, mm. BBC News, 26.7.2016; http://www.bbc.com/news/science-environment-36890563

 

 

Mainokset