Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Lontoon Regent's Canal -kanavan limaskakasvusto oli niin tiheä, että koirat hyppäsivät veteen luullen alustaa nurmikoksi. Hellesään "villiinnyttämät" limaskat eivät ole ihmisille tai eläimille vaarallisia. Kuva: Tom Edwards, Twitter.

Lontoon Regent’s Canal -kanavan limaskakasvusto oli niin tiheä, että koirat hyppäsivät veteen luullen alustaa nurmikoksi. Hellesään ”villiinnyttämät” limaskat eivät ole ihmisille tai eläimille vaarallisia. Kuva: Tom Edwards, Twitter.

Britannian pääkaupungin Lontoon pohjoisia kaupunginosia yhdistävissä kanavissa on paljon vakituisesti asuttuja asuntolaivoja, ja väylät ovat huviveneilijöiden lisäksi myös vesilinnuston sekä kalastajien suosiossa. Heinäkuun 2016 kolmannella viikolla saarivaltakuntaa hallinnut, poikkeuksellisen kuuman ilman kausi sai kanavissa tavallisestikin esiintyvät pienikokoiset irtokellujakasvit villiintymään. Limaskat (Lemna) lisääntyivät parissa päivässä niin tehokkaasti, että kuuluisan Regent’s Canal -kanavan vedenpinta sai yhtenäisen, ”nurmikkomaisen tasaisen” vihreän katteen.

Limaskat ovat juurettomia, parin millimetrin levyisiä juurettomia irtokellujia, jotka voivat lisääntyä erittäin nopeasti hyvissä olosuhteissa. Näin käy Lontoossakin jokseenkin säännöllisesti kesähelteillä. Vastaavia limaskojen massaesiintymiä oli muun muassa kesinä 2011 ja 2014.

Kasvit ovat vaarattomia, mutta täysin haitattomina limaskoja ei voi pitää. Veneliikenne kyllä sujuu, ja linnutkin voivat ”kahlata” kelluvan kasvimassan läpi, tosin voimia kuluttaen. Heinäkuun 2016 massaesiintymän aikaan uutisoitiin koirien hypänneen kanavaan luullen loikkaavansa nurmikolle. Hajotessaan suuret määrät orgaanista kasvimassaa kulutta pohjan läheisten vesien happivaroja, mikä saattaa olla ongelmallista kaloille ja pohjaeläimille.

Canal & River Trust -organisaatio on useiden vapaaehtoisten kanssa kerännyt kasvimassaa käsin ja myös erityisillä lauttoihin liitetyillä kerääjälaitteilla. Parin ensimmäisen ongelmapäivän aikana kerättiin Regent’s Canalista yli 70 tonnia limaskoja.

Yhtenäisenä kanavia peittävää limaskamattoa on verrattu paitsi nurmikoihin myös hernekeittoon. Limaskakasvit ovat myrkyttömiä, ja ainakin Kaakkois-Aasiassa tällaisia hyvin proteiinipitoisia kasveja käytetään yleisesti ravinnoksi. Canal Trustin henkilökunta toki varoittaa lontoolaisia syömästä kasveja Regent’s Canalista. Lontoon kanavia valloittanutta kasvilajia uutiset eivät tarkemmin määrittele. Limaska (engl. Duckweed, tieteelliseltä nimetään Lemna) esiintyy niin Britanniassa kuin meilläkin kolmena lajina, joista yleisin pikkulimaska (Lemna minor) sekä kupulimasta (Lemna gibba) voivat villiytyä tällaisiin massaesiintymiin suojaisissa sisävesissä. Esimerkiksi Poroon keskustassa, Porvoonjoen pintaa peitti kesällä 1997 yhtenäinen kupulimaskan muodostama kasvusto. Evening Standard, 23.7.2016; http://www.standard.co.uk/news/london/regents-canal-turns-green-after-explosion-of-duck-weed-forms-on-london-waterway-a3302686.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Limaskat: Vesien pienet irtokellujat erittäin tehokkaita biopolttoaineiden raaka-aineita. Tiedebasaari 15.3.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/03/15

Mainokset